EPA/GIUSEPPE LAMI

ITALIJA Prosvjedi ekstremne desnice i antifašista

Tisuće prosvjednika promarširale su u subotu poslijepodne Rimom, demonstrirajući protiv fašizma na poziv talijanske ljevice, a u Milanu je glavni kandidat ekstremne desnice na parlamentarnim izborima 4. ožujka Matteo Salvini istodobno okupio oko 15.000 ekstremnih desničara, izvijestili su mediji.

Antifašističko okupljanje u Rimu prošlo je u miru.

“Ovdje smo da bismo rekli ne fašizmu, jer je u ovom trenutku previše nezdravih događaja u svijetu i fašizam se ne smije vratiti”, rekla je za AFP pedesetgodišnja Rita Solo, članica sindikata CGIL koja je na prosvjed stigla sa Sardinije.

U glavnome talijanskom gradu razmještene su tri tisuće policajaca koji su nadzirali povorku, a u njoj je sudjelovao i nekadašnji predsjednik talijanske vlade Matteo Renzi koji vodi izbornu kampanju Demokratske stranke, trenutačno na vlasti.

Istodobno se u Milanu ispred druge po veličini gotičke katedrale okupilo oko 15.000 prosvjednika na poziv glavnoga kandidata ekstremne desnice na parlamentarnim izborima 4. ožujka, Mattea Salvinija.

Održani su i protuprosvjedi u kojima je sudjelovalo nekoliko stotina antifašista, među kojima puno mladih. Oni su se okupili kako bi osudili okupljanje ekstremnih desničara.

U posljednjih nekoliko tjedana na marginama izborne kampanje u Italiji se dogodilo nekoliko incidenata u kojima su sudjelovali ekstremni desničari i antifašisti.

Ozračje se posebno radikaliziralo i zaoštrilo nakon 3. veljače kada je član Sjeverne lige otvorio vatru na prolaznike u središnjem talijanskom gradu Macerati, ranivši pritom nekoliko afričkih migranata.

Komentiraj