ITALIJA: PD i M5S kreću s pregovorima o novoj vladi

PD i M5S, dvije stranke koje će pokušati formirati novu talijansku vladu, u petak će održati svoj prvi krug pregovora.

Savez između Pokreta pet zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD) smatra se jedinom alternativom prijevremenim izborima na kojima bi, prema anketama, pobijedila Liga bivšeg ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija.

Čelnik PD-a Nicola Zingaretti je kasno u četvrtak rekao kako “definitivno trebaju početi raditi” na listi od deset priroiteta koje je predložio čelnik M5S-a Luigi Di Maio.

Di Maio je u petak za novine Corriere della Sera rekao da je “prva točka” prihvaćanje nacrta ustavne reforme kojim bi se smanjio broj talijanskih zastupnika.

Njegova stranka, nastala kao protestna grupacija koja je kritizirala talijanske političke institucije kao preglomazne i korumpirane, tu reformu smatra ključnom.

Talijanska novinska agencija ANSA piše kako će se predstavnici PD-a i M5S-a, ali ne i Di Maio i Zingaretti, susresti u 14 sati po lokalnom vremenu.

O rješavanju političke krize u Italiji odlučivat će predsjednik Sergio Mattarella koji mora izabrati hoće li imenovati novu vladu ili raspustiti parlament i sazvati nove izbore.

U četvrtak, nakon prvog kruga konzultacija s političkim čelnicima, kazao je da će održati još jedan krug u utorak, nakon čega će “donijeti zaključke i potrebne odluke”.

Komentiraj