Talijanska vlada je u petak usvojila odluku o osnivanju 14 specijaliziranih sudova za osobe kojima je odbijen azil, koji ukidaju mogućnost žalbe kako bi se ubrzale procedure.

Ta mjera se odmah počinje primjenjivati, ali u roku od dva mjeseca ju treba potvrditi parlament.

U Italiji je broj tražitelja azila s 23.620 u 2013. narastao na 123.482 u 2016. “Sve su složeniji problemi migranata koji dolaze iz vrlo različitih zemalja,” rekao je ministar pravosuđa Andrea Orlando na konferenciji za novinare nakon sastanka vlade.

Bez obzira na napore vlasti, prosječno trajanje razmatranja molba je sa 167 dana naraslo na 268 dana, dodao je.

“Za migrante se radi o proceduri koja im određuje život. Ne možemo ostaviti te ljude u beskraj u neizvjesnosti”, istaknuo je Orlando.

Svaki dan državu prihvat migranta stoji 35 eura, ili 6 milijuna eura dnevno za oko 175.000 tražitelja azila koji trenutačno čekaju u Italiji.

Radi poboljšavanja rada na proučavanju molbi za azil, vlada će angažirati 250 dodatnih stručnjaka.

Glasnogovornica Visokog UN-ovog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) u Italiji Carlotta Sami je rekla da se radi o dobrom koraku.

Vlada namjerava skratiti trajanje pravne pomoći za oko 60 posto tražitelja azila. Umjesto obraćanja višem lokalnom sudu i zatim eventualno prizivnom sudu, odbijeni će se morati obratiti jednom od 14 novih specijaliziranih sudova.

Zakon prate najavljene mjere radi maksimalne raspodjele tražitelja azila u malene strukture. Njima će biti ponuđena zaposlenja od općeg interesa, na bazi dragovoljnog rada, kako bi se pospješila njihova integracija. Paralelno vlada će osnovati dvadesetak “stalnih centara za povrat” ukupnog kapaciteta 1600 mjesta, za osobe kojima je odbijen azil.

Komentiraj