Italija niječe navode da je podržala libijske krijumčare ljudi kako bi zaustavila migrante

Epa

Italija je zanijekala u srijedu da je podržala dogovor o plaćanju naoružanim skupinama upletenima u krijumčarenje ljudi kako bi spriječila dolaske migranata preko Sredozemlja.

Novinska agencija Associated Press izvijestila je u utorak da je libijska vlada u Tripoliju, koju podupiru Ujedinjeni narodi, u sklopu dogovora koji je podržala Italija, plaćala milicijama i davala im opremu i čamce kako bi spriječili isplovljavanje plovila s migrantima.

“Ministarstvo vanjskih poslova snažno odbacuje postojanje sporazuma između libijskih krijumčara i talijanske vlade”, rekao je jedan dužnosnik ureda za odnose s medijima talijanskog ministarstva.

“Talijanska vlada ne posluje s krijumčarima”, dodao je dužnosnik.

Nove snage u libijskom obalnom gradu Sabrathi sprečavaju odlazak ljudi, često na način da ih zatvaraju, rekli su za Reuters izvori na tom području, zbog čega je došlo do naglog pada odlazaka u vrijeme godine kada ima najviše migranata.

Dolasci iz sjeverne Afrike pali su za više od 50 posto u srpnju i za više od 80 posto u kolovozu. Oko 600.000 migranata dospjelo je u južnu Italiju morem od 2014.

Komentiraj