epa

ITALIJA Moguća koalicija ljevice i desnice

Ukoliko na skorima općim izborima u Italji ne bude jasnog pobjednika moguće je stvaranje koalicije glavnih lijevih i desnih stranaka, ocjenjuje talijanski ministar gospodarstva, izvijestili su talijanski mediji u nedjelju.

Italija će 4. ožujka izaći na izbore na kojima se ne očekuje definiranje čvrste parlamentarne većine, što će doprinijeti nestabilnosti u zemlji ranjivoj uslijed trećeg najvećeg javnog duga na svijetu i slabog potencijala rasta.

U razgovoru za list Corriere della Sera od nedjelje, ministar Pier Carlo Padoan je rekao da ne očekuje da će bilo koja od tri glavne stranke, Demokratska stranka lijevog centra (PD), desna Naprijed Italija (FI) i pokret protiv establishmenta Pet zvijezda, moći samostalno vladati.

Iako se predviđa da će desni centar u ožujku osvojiti najviše zastupničkih mjesta, ankete upućuju da neće osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu.

Na pitanje mogu li PD i FI formirati vladu Padoan je rekao da se “u kontekstu velike neizvjesnosti ništa ne može isključiti”.

“Takva neizvjesnost se već uočava. Čini mi se da su financijska tržišta prilično nervozna”, rekao je.

Lijeve i desne stranke su se  u Italiji već ranije znale podržavati na vlasti.

PD, stranka bivšeg premijera Mattea Renzija, i FI, kojeg vodi 81-godišnji Silvio Berlusconi koji je četiri puta vodio vladu, imaju najumjerenija stajališta.

Komentiraj