ITALIJA: Migrantima omogućeno napuštanje broda unatoč zabrani

Skupina od 41 migranta iskrcala se s broda Alex humanitarne organizacije u Italiji, dan nakon što je kapetan prekršio zabranu i pristao u talijansku luku Lampedusu.

Migranti su sada svi na obali nakon što su satima čekali pod policijskom stražom, prenosi BBC.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini ranije je obećao da neće dopustiti migrantima da se iskrcaju.

“Vidio sam da mi je njemačka vlada napisala pismo tražeći da ponovno otvorim luke i dopustim migrantima iskrcavanje”, objavio je uživo na Facebooku.

“Ne, ne , apsolutno ne”, rekao je.

Humanitarna organizacija za spašavanje migranata Mediterranea, čiji brod plovi pod imenom Alex, objavila je fotografiju skupine kako izlazi na obalu.

Vlasti su stigle na Alex kratko nakon ponoći da objave kako su zaplijenili brod i otvorili istragu o kapetanu zbog pomaganja u ilegalnoj imigraciji, objavila je organizacija Mediterranea.

Ranije su u tvitu napisali da njihova iscrpljena posada živi u “nadrealnoj situaciji”  i da je odgađanje  “nepotrebna okrutnost”.

“Ovo je nevjerojatna situacija”, rekla je glasnogovornica Alessandra Sciurba u luci. “Ljudi su na rubu nesvjestice. Toaleti ne rade. Situacija je kao da smo oteti”, rekla je dodavši: “Nitko ne zna što će se dogoditi”.

U međuvremenu, brod Alan Kurdi njemačke humanitarne organizacije Sea-Eye objavio je da sada plovi prema Malti nakon što je slijedio Alexa prema Italiji.

Ministar Salvini iz ekstremno desne Lige zauzeo je tvrdo stajalište protiv migranata i spasilačkih brodova, zbog čega je porasla njegova popularnost, kao i njegove stranke.

Istraživanje objavljeno u talijanskome listu Corriere Della Sera u subotu pokazuje da 59 posto Talijana odobrava Salvinijevu zabranu uplovljavanja u talijanske luke za brodove nevladinih organizacija koje spašavaju migrant

Komentiraj