EPA/ALESSANDRO DI MEO

ITALIJA Matteo Renzi podnosi ostavku danas u 19 sati

Talijanski premijer Matteo Renzi podnijet će ostavku talijnskom predsjedniku u srijedu u 19 sati, tri dana nakon poraza na referendumu o ustavnim reformama, prenosi BBC.

Renzi je u ponedjeljak objavio da će podnijeti ostavku nakon teškog poraza na referendumu o ustavnim promjenama za koje se zauzimao. Predsjedniku Sergiju Mattarelli je, pak, obećao kako će pričekati s ostavkom dok Senat ne prihvati prorsčun za 2017. godinu.

Talijanski parlament u srijedu je prihvatio proračun, čime su se stvorili uvjeti za Renzijevu ostavku. “Proračun je prihvaćen. Službeno odstupam u 19 sati. Hvala svima i živjela Italija”, napisao je Renzi na Twitteru.

Još uvijek nije poznato tko će naslijediti Renzija na mjestu premijera. Talijanski tisak spominje imena Pier Carla Padoana, ministra financija, kao i predsjednika Senata Pietra Grassa.

Talijani su u nedjelju na referendumu glasali sa gotovo 60% protiv predloženih ustavnih reformi koje su uključivale drastično smanjenje ovlasti Senata i koje bi olakšale zakona jer bi ukinula obvezu da sve zakone moraju odobriti oba doma parlamenta.

Komentiraj