Novi krug pregovora između političkih stranaka mora se održati idućeg tjedna, nakon neuspjeha ovotjednog prvog kruga konzultacija o formiranju vlade, rekao je u četvrtak talijanski predsjednik Sergio Mattarella.

“Idućeg tjedna ću početi novi krug konzultacija kako bismo provjerili je li sazrela mogućnost za sastavljanje vlade koja se danas (četvrtak) nije ukazala”, rekao je Mattarella nakon sastanka s čelnicima glavnih talijanskih stranaka, mjesec dana nakon parlamentarnih izbora na kojima nitko nije osvojio jasnu većinu.

Stajališta sudionika ostala su ista nakon ovih dvodnevnih konzultacija koje je u srijedu i u četvrtak vodio talijanski predsjednik jer nijedan među njima nije htio popustiti.

“Dat ću im nekoliko dana za razmišljanje, što će biti korisno svim strankama kako bi odgovorno procijenile situaciju, sličnosti u programima i moguća rješenja za formiranje vlade”, rekao je talijanski predsjednik.

Mattarella je u četvrtak primio predstavnike glavnih političkih stranaka, završivši Ligom (krajnja desnica) i Pokretom pet zvijezda (M5S) koji tvrde da su pobjednici parlamentarnih izbora održanih 4. ožujka, premda nisu dobili parlamentarnu većinu nužnu za sastavljanje vlade.

Postavši nove talijanske političke zvijezde, Luigi Di Maio (M5S) i Matteo Salvini (krajnja desnica) traže mjesto predsjednika vlade: prvi jer je od prosvjednog pokreta načinio prvu stranku Italije s više od 32 posto glasova, drugi jer je podigao Ligu na prvo mjesto unutar desne koalicije, osvojivši najveći broj glasova (37 posto).

Luigi Di Maio je u četvrtak potvrdio da je spreman vladati s Ligom, ali i s Demokratskom strankom (PD, lijevi centar), velikim gubitnikom izbora 4. ožujka.

Potonja, čije je čelnike Mattarella primio u četvrtak ujutro, rekla je pak da ostaje u oporbi, zatvarajući vrata, bar zasad, bilo kakvom dogovoru s M5S.

Komentiraj