Italija je posljednja prepreka reviziji procedura EU za azil migranata

Rim je posljednja prepreka koja sprječava EU da postigne dogovor o reviziji svojih procedura za davanje azila migrantima. Mogući sporazum promijenio bi način na koji se tražitelji azila obrađuju na granici i način na koji se premještaju diljem Europe.

Italija se nije izjasnila, predvodeći koaliciju od oko 10 zemalja koje su odbile podržati dogovor u četvrtak navečer. Posljednja točka spora za Italiju je proces dogovora za vraćanje odbijenih tražitelja azila, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi. Rim želi proširiti broj zemalja koje EU smatra dovoljno sigurnima za odbijene kandidate. “Držat ćemo se svog prijedloga i pokušati pronaći formulaciju koja je bliža kompromisu koji je predložila Italija”, rekao je Piantedosi tijekom javne sjednice u četvrtak.

Dok je EU-u potrebna samo potpora većine da progura paket reformi, potpora Italije smatra se ključnom, jer je ona jedna od zemalja koja prima najveći broj tražitelja azila. Osim toga, talijanska premijerka Giorgia Meloni je smanjivanje migracija učinila ključnom komponentom svoje ekstremno desničarske platforme.

“Politički je nemoguće ići naprijed bez Italije jer ona simbolizira migraciju u EU”, rekao je jedan diplomat.  Drugi EU diplomat bio je jednako otvoren: “Migracijski pakt bez Italije nije vrijedan papira na kojem je napisan.” Ali pakt koji bi zadovoljio Italiju otjerat će sve ostale od dogovora.

Paket migracije ima nekoliko komponenti. Za početak, to bi osiguralo da određeni tražitelji azila budu procesuirani odmah na granici i olakšalo bi vraćanje onih čiji su zahtjevi odbijeni. To bi također omogućilo zemljama da prestanu procesuirati ljude na granici ako dosegnu određenu granicu.

Ako vladini ministri uskoro postignu dogovor, to bi utrlo put za teške pregovore s Europskim parlamentom i Europskom komisijom, izvršnim tijelom EU-a, stavljajući EU na put da finalizira cijeli paket prije europskih izbora sljedećeg lipnja.

Italija je također provela četvrtak pregovarajući s Njemačkom oko pitanja gdje vratiti odbijene podnositelje zahtjeva za azil. Njemačka se usprotivila pokušaju Italije da proširi zemlje koje se smatraju “sigurnima” za povratak iz humanitarnih razloga, prema nekoliko diplomata upoznatih s razgovorima.

Piantedosi je o tom pitanju razgovarao s njemačkom ministricom unutarnjih poslova Nancy Faeser u Luksemburgu. A u Rimu se Meloni sastala s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, gdje su migracije bile na vrhu dnevnog reda. Scholz je pritiskao Meloni da radi s drugim zemljama umjesto da prebacuje krivnju. Napomenuo je da otprilike 80 posto migranata koji stižu u Njemačku nikada nisu bili registrirani nigdje drugdje, što znači da se vjerojatno kreću kroz druge zemlje EU-a neprimijećeni unaprijed. “To je još jedan znak da upiranje jedno u drugo ne pomaže, ali da je suradnja u redu”, rekao je.

I u posljednjem pokušaju da se Italija uključi u četvrtak, Komisija je objavila da će predsjednica Ursula von der Leyen posjetiti Tunis s Meloni i nizozemskim premijerom Markom Rutteom. Taj je potez bio odgovor na poticaj Italije da EU poveća svoju potporu Tunisu, koji je nedavno postao žarište odlazaka migranata prema Europi. Ipak, to nije bilo dovoljno da pokoleba Italiju – za sada. Budući da su pregovori očito bili osuđeni na propast, švedsko predsjedništvo EU-a, koje nadzire pregovore u Vijeću EU-a, odgodilo je službeno glasovanje o tom pitanju kako bi nastavilo razgovore, doznaje POLITICO.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner