FaH

ITALIJA Gentiloni objavio sastav svoje vlade, zadržao brojne ministre

Novi talijanski premijer Paolo Gentiloni objavio je u ponedjeljak navečer sastav svoje vlade u kojoj je zadržao brojne ministre, među kojima i ministra financija Pier Carla Padoana.

Novom predsjedniku vlade bi u utorak parlament trebao izglasati povjerenje. Gentiloni, koji je bio ministar vanjskih poslova u dosadašnjoj vladi Mattea Renzija, precizirao je da će njegov zamjenik na čelu talijanske diplomacije biti Angelino Alfano, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova i bivša desna ruka Silvija Berlusconija.

Roberta Pinotti je i dalje ministrica obrane, Giuliano Poletti ministar rada, Dario Franceschini kulture, Beatrice Lorenzini zdravlja i Andrea Orlando pravosuđa. Marco Minniti, bivši državni tajnik za tajne službe, zamijenit će Alfana na mjestu ministra unutrašnjih poslova.

Maria-Elena Boshi, bivša ministrica reformi, vrlo bliska Renziju, “majka” ustavne reforme koju su Talijani masovno odbacili na referendumu 4. prosinca, ostaje u vladi na mjestu državne podtajnice u vladi. Ona zamjenjuje Lucu Lottija, koji je imenovan državnim tajnikom za sport.

Gentiloni (62) je tijekom predstavljanja vlade, nadahnute prethodnom vladom, rekao da “ne skriva da će biti poteškoća”.

Komentiraj