ITALEXIT: Popularni senator pokreće stranku koja želi izvesti Italiju iz EU-a

Autor:

Gianni Crestani/Pixabay

Poznati talijanski senator namjerava osnovati politički pokret s misijom izvođenja Italije iz Europske unije, pokušavajući kapitalizirati na antibriselskom sentimentu, dok zemlja nastoji oživjeti ekonomiju koja je snažno pogođena koronavirusom.

Gianluigi Paragone, bivši TV novinar, susreo se s tvorcem brexita, Nigela Faragea, u Londonu u ponedjeljak, prije nego što je najavio formalni nastanak njegove “Italexit” stranke kasnije ovaj tjedan.

“Ne mogu nas više ucjenjivati zemlje koje ne poštuju veliki ugled Italije”, rekao je Paragone, dodavši da se samo “suverena država”, poput Britanije, može baviti ekonomskom krizom koju je izazvala pandemija.

Ostaje vidjeti može li Paragoneov pokret zaplivati na antieuropskom sentimentu koji je postao popularan među Talijanima posljednjih godina, no kojem nedostaje očigledan politički okvir.

Paragone je napustio Pokret pet zvjezdica ubrzo nakon što je formirao vladu s proeuropskom Demokratskom strankom (PD) prošle godine, zadržavši kritičan stav prema briselskim institucijama.

Čak je i desničarska Liga Mattea Salvinija, sve donedavno glavno utočište euroskeptika, smekšala svoj stav protiv Bruxellesa i eura kako bi postigla respektabilnost.

Vrijeme nastanka Paragoneovog pokreta je upitno, s obzirom na to da dolazi nakon što je EU u utorak izglasala ekonomski fond za oporavak vrijedan 750 milijardi eura, za koji pristaše unije kažu da pokazuje obnovljenu koheziju i viziju.

Premijer Giuseppe Conte rekao je ranije u utorak da će 28 posto sredstava iz fonda biti namijenjeno za Italiju u kombinaciji subvencija i zajmova koji bi mogli izmijeniti “lice zemlje”.

“Drugi žele promijeniti Europu, mi je želimo napustiti”, rekao je Paragone nakon što je donesen budžet.

Problem Europske unije dominira talijanskom politikom posljednjih godina, a euroskeptici krive EU za kroničnu ekonomsku stagnaciju zemlje i poteškoće u nošenju s afričkim migrantima.

Anketa Eurobarometra iz 1998. godine pokazala je da 68 posto Talijana podržava članstvo u Europskoj uniji, dok je 2002. godine, nakon uvođenja eura, Italija bila druga po redu među nacijama koje podržavaju EU, nakon Luksemburga, a pozitivno mišljenje o uniji imalo je 79 posto stanovništva.

Prema anketama SWG-a krajem svibnja ove godine, ispostavilo se da samo 39 posto Talijana vjeruje Europskoj uniji.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.