Ita Rina, ime koje znamo iz križaljke. Bila je glumica koju su obožavali

U Berlinu je počela njena glumačka karijera. Na nagovor producenta, uzima pseudonim po kome će ostati zauvijek upamćena – Ita Rina. Ova balkanska ljepotica se proslavila 1929. godine ulogom u filmu “Erotikon” Gustava Mahatija “koji je znalački iskoristio njenu fotogeničnost i sposobnost izražavanja strasti senzualne mlade žene“. Ostalo je zabilježeno da je nakon pariške premijere priče o zavedenoj i napuštenoj kćeri čuvara željezničke stanice, publika Ita Rinu doslovno na rukama iznijela iz kina! Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu “slovensku ljepotu” i dar za glumu. Dobivala je na stotine pisama obožavatelja i uslijedila je i ponuda za nastavak karijere u Hollywoodu.

Međutim, na vrhuncu slave, Iti je 1931. godine srce ukrao Miodrag Đorđević, inženjer iz Beograda i ona je odlučila  sve ostaviti  i udati se za njega. Promijenila je vjeru prešavši u pravoslavlje i poslije selidbe u Beograd po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.

Nakon 1945. na filmu se pojavila samo još jednom, u manjoj ulozi u filmu “Rat” iz 1960. godine zajedno s Batom Živojinovićem. Nakon što se i definitivno povukla iz javnog života, s obitelji se preselila u Budvu gdje je živjela sve do smrti. Preminula je 10. svibnja 1979. za vrijeme katastrofalnog potresa koji je pogodio taj kraj. Imala je 72 godine. Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju.

Komentiraj