István Szabó, redatelj koji je Mađarskoj donio prvog Oscara

Mađarski redatelj István Szabó rođen je 18. veljače 1938. i slavi svoj 83. rođendan. Holivudski kipić za strani film dobio je 1981. godine za filmsku dramu „Mephisto“, a njegovu nezaboravnu filmsku trilogiju još čine i filmovi „Pukovnik Redl“ i „Hanussen“.

Szabó je jedan od redatelja koji su za vrijeme političke diktature u Mađarskoj uspijevali govoriti o tome kako ideologije i povijesne promjene utječu na obične ljude. U fokusu njegovih filmova najčešće su bili umjetnici pred moralnim dilemama, kao junak njegovog „Mephista“, koji zbog svojih ambicija prodaje dušu đavolu, odnosno izdaje svoja uvjerenja i pristaje na kompromise.
„Svaka umjetnost je politična. Uvijek je politična. Čak i kada netko kao redatelj kaže da nije političan, i to znači da je političan“, rekao je Szabó.

Redatelj, koji je dva puta nagrađen u Cannesu (najbolji scenario za „Mephista“ i nagrada žirija za film „Pukovnik Redl“), za sebe kao umjetnika kaže da je samo pripovjedač. „Volim pričati priče o ljudima koji su interesantni. Mi u srednjoj Evropi smo puni iskustva u pričanju priča“, dodaje.
Film, kako kaže, mora prije svega biti zanimljiv. „Dobri filmovi moraju imati neku poruku i vrijednosti i moraju dirnuti gledatelja tako da oni postanu njihovo osobno iskustvo. Ali film uvijek mora biti zabavan. Kao što je Buñuel rekao, film može biti sve na svijetu, ali ne smije biti dosadan“.

Komentiraj