Šibensko Državno odvjetništvo na svojim je stranicama objavilo priopćenje u kojem obrazlažu zašto je određen tražen istražni zatvor protiv dvojice 17-godišnjaka osumnjičenih da su u ponedjeljak popodne kod mjesta Radučić izazvali veliki požar.

“Tijekom dana, sucu za mladež Općinskog suda u Šibeniku priveden je hrvatski državljanin (2000.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona, i državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske (1999.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako postohi osnovana sumnja da su navedena djela počinili na način da su 21. kolovoza 2017. oko 14:15 sati u mjestu Radučić (općina Ervenik) s petoricom prijatelja promatrali gašenje požara u mjestu Kistanje na udaljenosti od oko pet kilometara, pa kad se 17-godišnji hrvatski državljanin približio obližnjem većem grmu suhe trave i kupine, 17-godišnji državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske mu je rekao kako bi bilo uživo gledati požar i neka on to zapali, nakon čega je prvi 17-godišnjak upaljačem zapalio grm. Kada se plamen počeo širiti velikom brzinom, biciklima su pobjegli s mjesta događaja, a plamen se proširio na veću površinu niskog raslinja i suhe trave te u smjeru Nacionalnog parka Krka, arheološkog nalazišta amfitetra Burnum, željezničke pruge Knin-Kistanje i ceste Knin-Kistanje.

Uz pomoć kanadera, vatrogasci su uspjeli spriječiti daljnje širenje požara, pri čemu je opožarena površina od oko 150 hektara, a na opisani način ugrožena je imovina točno neutvrđene ukupne vrijednosti, ali svakako veće od 200 tisuća kuna.

“Nakon što je sutkinja za mladež Općinskog suda u Šibeniku ispitala maloljetnike, zamjenica općinske državne odvjetnice za mladež je predložila da se maloljetnom hrvatskom državljaninu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a maloljetnom državljaninu Republike Srbije i Republike Hrvatske zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od bijega. Sutkinja za mladež je obojici maloljetnika odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj