Istražni zatvor tražiteljima azila osumnjičenima za silovanje u Zagrebu

FaH/ Damir SENČAR

Velikogorički Županijski sud odredio je istražni zatvor protiv trojice tražitelja azila iz Bosne i Hercegovine, Sirije i Makedonije, osumnjičenima da su u Zagrebu prošli tjedan silovali 22-godišnju djevojku, doznaje se u ponedjeljak na sudu.

Istražni zatvor određen im je u nedjelju zbog opasnosti od bijega jer nisu “vezani” za Hrvatsku, kao i zbog utjecaja na oštećenu 22-godišnjakinju koju tek treba ispitati, rekao je u ponedjeljak Hini glasnogovornik Županijskog suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko.

S obzirom da se još čekaju neki nalazi, državni odvjetnik koji vodi taj predmet tek treba donijeti odluku hoće li protiv osumnjičenika pokrenuti istragu.

Počinitelji su prema neslužbenim podacima bili smješteni u prihvatilištu za tražitelje azila u Dugavama, a tereti ih se da su u četvrtak počinili spolni odnošaj bez pristanka, što prema pravnoj kvalifikaciji spada u teško kazneno djelo protiv spolne slobode.

Oštećena djevojka za sebe je rekla da ima 22 godine, da je studentica poslovne ekonomije i da su joj počinitelji dali alkohol i tablete za liječenje epilepsije “lyirica” zbog kojih nije bila u stanju oduprijeti im se iako im je govorila da ne želi odnos s njima.

Počinitelji pak niječu da su počinili nedjelo i tvrde da je prostitutka jer je tražila novac. Po pisanju medija muškarci iz BiH i Sirije tvrde da odnos nije bio prisilan, dok treći muškarac kaže da s djevojkom nije imao spolni odnos.

Jedan od osumnjičenika je državljanin Bosne i Hercegovine, drugi je državljanin Sirije rođen u Kuvajtu, a treći je rođen u Makedoniji, ali kaže da je apatrid jer nema državljanstvo ni jedne države.

Zagrebačka policija zbog zaštite žrtve nije željela iznijeti detalje o tom slučaju. Potvrdila je tek da se dogodilo to nedjelo zbog čega je trojicu stranih državljana predala pritvorskom nadzorniku.

Komentiraj