Istraživanje: Zaštita od covida nakon cijepljenja Pfizerom opada tijekom vremena

Istraživanje provedeno u južnoj Kaliforniji potvrdilo je da zaštita od koronavirusa jako pada kada prođe nekoliko mjeseci od cijepljenja cjepivom Pfizer-BioNTecha, piše u utorak agencija dpa.

Nova studija, jedna od najvećih i najduljih po trajanju o učinkovitosti cjepiva kod Amerikanaca, ustvrdila je da je zaštita od infekcije 88 posto u prvom mjesecu nakon cijepljenja cjepivom Pfizer/BioNTecha, ali pet mjeseci nakon njega tek 47 posto.

Visoka učinkovitost protiv hospitalizacije

Međutim, iako je delta varijanta postala dominanta, učinkovitost cjepiva u sprječavanju hospitalizacije je šest mjeseci nakon cijepljenja i dalje gotovo 90 posto. To se odnosi na sve dobne skupine.

Studija koju je financirao Pfizer, a objavljena je u ponedjeljak u časopisu Lancet, također daje snažne nove dokaze da bi do slabljenja efekta cjepiva došlo neovisno o delta varijanti.

Znanstvenici predvođeni epidemiologinjom Sarom Tartof s  Kaiser Permanente Southern California došli su do zaključka da delta varijanta nije glavni razlog slabljenja efikasnosti cjepiva, već je ključan protok vremena.

Zaštita jednako dobra protiv delte i ostalih varijanti

Tartof i kolege zaključili su, kao prvo, da odmah po cijepljenju Pfizer-BioNTechovo cjepivo štiti jednako dobro od infekcije delta varijantom kao i protiv drugih inačica koronavirusa.

Drugi zaključak jest da cjepivo drži ljude podalje od bolnica dulje vremena, bez obzira na delta varijantu.

Treće, infekcije su najčešće povezane s vremenom koje je prošlo od cijepljenja, a ne s inačicama virusa.

Komentiraj