Istraživanje: Većina vjeruje Stožeru i podržava ograničenja

Stožeru civilne zaštite vjeruje oko 60 posto hrvatskih građana, kao što većina podržava i danas uvedena epidemiološka ograničenja, pokazalo je istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1. do 4. prosinca na uzorku od 1300 ispitanika.

Potpuno Stožeru vjeruje i u njega ima veliko povjerenje više od 30 posto ispitanika, dok gotovo 30 posto njih timu koji odlučuje o našim životima dosta vjeruje, ali imaju rezervi prema nekim njihovim postupcima. Gotovo 40 posto ispitanika stožeru ne vjeruje ili u njega ima vrlo malo povjerenja, objavio je RTL.

Osoba od najvećeg povjerenja je i dalje Alemka Markotić, kojoj podrška građana i raste. S drugog mjesta znanstvenik Ivan Đikić svrgnuo je ministra Vilija Beroša.

Svojim izjavama i čestim kritikama rada stožera Đikić dobiva sve više podrške građana, većinom SDP-ovih birača, za razliku od Markotić koja uživa većinom potporu HDZ-ovih. Pada popularnost glavnom hrvatskom epidemiologu, ali malo raste šefu stožera Davoru Božinoviću, koji je zauzeo sedmo mjesto sa 2.9 posto simpatija ispitanika. I dalje je velik broj onih koji stožeru ne vjeruje – više od 14 posto.

Istraženo je i što građani misle o donesenim mjerama u borbi protiv širenja zaraze. Prema novim rezultatima građani bi bili i još rigorozniji od Stožera. Iako manjina, oko 24 posto ispitanih, misli da su mjere pretjerane ili uglavnom pretjerane, više od 34 posto njih ovaj djelomični lockdown u kojem živimo posljednjih tjedan dana, smatraju potpuno pogođenim. A da su mjere nedovoljne smatra više od 38 posto građana. No treba napomenuti da potpora mjerama pada u odnosu na prošli mjesec.

Ispitanici su najviše podržali kažnjavanje zbog kršenja mjera. Najviše podržavaju odluku o ograničavanju broja sudionika okupljanja. Slažu se i s kaznama za maske, a više od 50 posto ispitanika podupire zatvaranjem kafića, teretana i dvorana za rekreaciju.

Upravo se ovih dana najavljuju prve doze za Hrvatsku, a sve više postavlja pitanje treba li cijepljenje protiv korone biti obvezno. U RTL-ovom istraživanju građani su rekli ne i to velikom većinom od 64 posto.

Gotovo 30 posto ispitanika smatra da cijepljenje ipak treba biti obvezno, evo i njihovih razloga: to jedini način zaustavljanja epidemije, podsjećaju na uspješnu borbu na isti način s ospicama, a dio ispitanika sumnja da bi neodgovorne tako trebalo natjerati na odgovorno ponašanje.

Protivnici cijepljenja kao glavni razlog koji navode je da je pravo na izbor ustavno pravo pojedinca, boje se nuspojava, a dio njih protivi se općenito obveznim cjepivima.

Na pitanje tko će se cijepiti, a tko ne, više od 40 posto ispitanika je odgovorila s da, bez obzira na zakonsku obvezu, a ako ih na to natjera zakon cijepit će se još njih gotovo 11. I da bude zakonska obveza više od 30 posto ispitanika cjepivo neće primiti, veliki postotak je i onih koji nisu još donijeli odluku njih više od 15 posto.

Standardna pogreška uzorka istraživanja je 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto, napominje RTL.

Komentiraj