FaH

ISTRAŽIVANJE: Većina Britanaca protiv drugog referenduma o izlasku iz EU

Većina Britanaca protivi se održavanju drugog referenduma o članstvu u Europskoj uniji i gotovo polovica njih vjeruje da bi nova premijerka Theresa May trebala nastaviti obavljati dužnost bez sazivanja općih izbora, pokazuju rezultati najnovijih anketa u toj zemlji.

Istraživanje, koje je proveo ComRes za listove Sunday Mirror i Independent, pokazuje da 57 posto ispitanika ne podupire održavanje drugog referenduma o Brexitu, a 29 posto je onih koji ga podržavaju.

Ukupno 46 posto misli da May ne bi trebala sazvati izbore, dok 38 posto smatra da bi  se trebala obratiti zemlji da dobije potporu za svoj program izlaska Velike Britanije iz bloka kojemu se pridružila 1973. godine.

Na referendumu održanome u lipnju, 52 posto onih koji sudjelovali glasalo je da Velika Britanija izađe iz EU, a 48 posto glasalo je za ostanak, nakon čega su mnogi koji se zauzimaju za ostanak svoje zemlje u EU pozivali na provedbu novog referenduma.

Peticiju kojom se traži novi referedum potpisalo je pet milijuna ljudi.

May je međutim  odbacila  mogućnost drugog referenduma rekavši “Brexit znači Brexit”.

Vladajuća Konzervativna stranka tijesnom većinom  je pobijedila na prošlim općim izborima 2015. i May je rekla da ne bi trebali biti novi do 2012.

Ispitivanje ComResa provedeno je na 2097 ispitanika u razdoblju između 13. i 15. srpnja.

Komentiraj