Istraživanje: “U Hrvatskoj se rađa nova politička paradigma”

Sve više ljudi zabrinutih za budućnost života na planeti i kulturom nasilja u hrvatskom društvu uključuje se u aktivnu lokalnu politiku, rečeno je na predstavljanju istraživanja Politike nenasilja i lokalni izbori 2021, koje je provela Ustanova za mirovno obrazovanje i djelovanje Politike nenasilja iz Osijeka.

U istraživanju je sudjelovalo 95 ispitanika, 55 političkih aktivista i 40 predstavnika organizacija civilnog društva te Foruma mirotvornih škola iz 29 gradova diljem Hrvatske.

Sudionici “smatraju da politički kompromisi otvaraju vrata nepotizmu i korupciji, da je nasilje prisutno na svim razinama našeg društva i da je promjena moguća putem snažnijeg uključivanja građana u procesima donošenja odluka i prepoznavanja nenasilja kao alata dijaloga i otpora”, objavio je mirovni aktivist Goran Božičević, sudionik predstavljanja.

„Pozitivno iznenađuje slaganje ispitanika (89,2%) s tvrdnjom da su povezanost, djelovanje i dobrobit stupovi održivog razvoja: povezani
smo u jednom ekosustavu za koji trebamo preuzeti odgovornost, u kojem trebamo djelovati imajući u vidu održivi razvoj, te ostvarenje kvalitete života i opće dobrobiti.”

“Raskorak međutim, postoji u tome što se nenasilje prihvaća kao briga za ljude i život, no da je ono u realnosti teško ostvarivo, a povezano je s percepcijom hrvatskog društva kao onog koje njeguje i potiče nasilje”, rekla je Mladenovska-Tešija.

Mirovna aktivistica Ana Raffai je upozorila kako „nenasilje uživa simpatije ispitanika (41,6%), no malo je iskustva odnosno prakse korištenja nenasilja u stvarnom životu. Na to upućuje i prihvaćanje kompromisa kao alata političkog funkcioniranja premda ispitanici su svjesni da on često otvara put i nepotizmu i cjenkanju”.

Ispitanici su svjesni da nasilje stvara otpor, rađa nasilje, njeguje strah, ruši jedinstvo, i gradi takve obrasce moći koji stvaraju prostor za korupciju, te da veće uključivanje građana u procese odlučivanja smanjuje i nasilje i korupciju, i utječe na političku vjerodostojnost.

„Istraživanje ohrabruje jer možemo uočiti da se u Hrvatskoj javlja novu politička paradigma koja u fokus stavlja lokalne zajednice kao mjesta susreta s građanima i pronalaženje kreativnih rješenja u odnosu na lokalne probleme, ali i kao primjer za globalne probleme, poput
klimatske krize”, kazao je Božičević.

“Istraživanje je ukazalo da u našem društvu postoji pozitivni kapital prepoznavanja nenasilja i da je potrebno iskoristiti ga kao aktivni mehanizam djelovanja protiv nasilja na svim razinama društva, institucija ali i na osobnoj razini. Lokalni izbori su pravi test prepoznavanja nasilnih i nenasilnih politika: na nama je u kojem smjeru ćemo graditi vlastitu i budućnost naše djece”, poručio je Božičević.

Komentiraj