Istraživanje: S brojnim sustavima pomoći u automobilima vozači su sve lošiji?!

Paradoks napredne tehnologije namijenjene sigurnosti mogao bi biti da će na cestama biti manje sigurnosti. Prema novom istraživanju Zavoda za osiguranje sigurnosti na cestama (IIHS) i MIT-ovog AgeLaba, vozači će vjerojatnije imati problema s ometanjem.

Sa sve naprednijim elektroničkim pomagalima za vozače, oni će se češće pitati zašto bi se brinuli i pazili na cestu kad njihovi automobili sami voze i zaustavljaju se, prenosi Revija HAK-a.

Tijekom mjesec dana, istraživački tim proučavao je vozačke navike 20 volontera u Massachusettsu dok su se pokušavali priviknuti na sustave vozačke asistencije. Primijetili su kako su ispitanici često skidali obje ruke s volana ili skretali pažnju s vožnje na mobitel ili petljali po kabini vozila. Podijelivši istraživačku skupinu na dva seta od po deset ljudi, polovica ih je vozila Land Rover Range Rover Sport s adaptivnim tempomatom (ACC), dok su ostali vozili Volvo S90 s ACC i Pilot asistencijom, sustavom koji vas zadržava u prometnoj traci.

Premda je na početku sve bilo u redu i vozači su bili pažljivi, nakon mjesec dana ispitanici su postali aljkavi i bilo je znatno vjerojatnije da će fokus preusmjeriti drugdje. Oni su svoj fokus prebacivali drugdje.

Važno je napomenuti da elementi aktivnosigurnosne opreme nisu namijenjeni zamjeni vozača, a javne ceste vrlo su nepredvidljivo mjesto, što znači da vozač mora biti u pripravnosti cijelo vrijeme.

Komentiraj