Istraživanje: Raste nezadovoljstvo Vladom, ali HDZ i dalje prvi izbor građana, najpopularniji političar Milanović

U novom istraživanju Crobarometra za siječanj 2022. godine, kojeg donosi Nova TV, zabilježeno je najveće nezadovoljstvo Vladom u godinu dana. Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar, a na drugom je mjestu Tomislav Tomašević.

HDZ je i dalje prvi izbor građana i to više nije vijest. Mjesec završavaju s 30,4 posto potpore. Istodobno, daleko ispod su ostale stranke. SDP je tako na 13,5 posto. Utjeha im može biti što su blago porasli ovaj mjesec. Isto je i s MOŽEMO, sada su na 9,4 posto, ali daleko je to od potpore sredinom prošle godine.

MOST je blago izgubio potporu u odnosu na prošli mjesec – sada su na 8,8 posto. Domovinski pokret je također imao dobar mjesec, sada su iznad izbornog praga i mjesec su završili na 6 posto, pokazuje istraživanje Nove TV.

Ostale stranke su ispod izbornog praga pa je CENTAR na 2,3 posto, IDS na 1,8 posto, Fokus je na 1,6 posto. HSU te Radnička fronta imaju identičnih 1,2 posto. HNS je mjesec završio na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 6,1 posto. Neodlučnih je sada 16,8 posto i treći mjesec su u padu.

Da većina građana nije zadovoljna radom Vlade, nije vijest. No, sada bilježimo najveći skok nezadovoljnika u godinu dana – 66 posto. Uz Vladu je 28 posto ispitanika, a ne zna njih 6 posto. Samo birači HDZ-a joj vjeruju, njih je 78 posto.

Najveću potporu Vlada može dobiti među biračima iznad 60 godina, a najviše kritike ima među biračima od 31 do 44 godine.

Raste i pesimizam, tako sada 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 20 posto misli suprotno, ne zna 7 posto ispitanika. I tu su samo birači HDZ-a optimisti, a ovo je drugi najgori rezultat u godinu dana.

Milanović i dalje najpopularniji

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 52 posto birača, a negativan 42 posto.

Tomislav Tomašević je na drugom mjestu s 48 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 34 posto misli suprotno.

Ivan Penava je na trećem mjestu s 37 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a isti je broj i onih koji misle negativno.

Božo Petrov je s 37 posto birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje na 4. mjestu. Zato ima više onih koji o njemu misle negativno – njih 44 posto.

Andrej Plenković može računati na 37 posto potpore birača, ali o njemu negativan dojam ima njih 57 posto. I on je popularniji među starijim biračima te u Slavoniji, a može znati na kraju dana da 27 posto birača SDP-a o njemu ima pozitivan dojam.

Peđa Grbin posljednji je s potporom od samo 26 posto birača dok je njih 51 posto o šefu SDP-a izrazilo negativan dojam. I on je popularniji među starijim biračima, malo je popularniji u Istri i na Kvarneru, a zanimljivo popularan je i među 20 posto birača HDZ-a.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 19. u mjesecu na 991 građaninu metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.

Komentiraj