Istraživanje: Prije jutarnjeg treninga važno je doručkovati

Unsplash/Chris Ralston

Općenito je poznato da je doručak najbitniji obrok u danu, a na pitanje što se događa u organizmu ako preskačete doručak i krećete na jutarnji trening odgovorilo je nekoliko zanimljivih studija, prenosi fitness.com.hr.

Na sitost utječe oblik i tekstura hrane koju unosimo, a ne samo količina kalorija i pojedinih važnih nutrijenata. Važno je kako jedemo i kakav smo program prehrane odabrali, a ne samo što jedemo, što su pokazali i rezultati istraživanja.

Prvo istraživanje koje su proveli Naharudin i kolege (2019.) imalo je cilj istražiti kako preskakanje doručka utječe na težinski trening. Ukupno 16 ispitanika su u jednom slučaju konzumirali uobičajeni zdravi doručak, a u drugom su samo pili vodu.

Na dan kad su doručkovali, ispitanici su odradili kvalitetniji trening, jer su ukupno mogli napraviti više ponavljanja. Istraživači su zaključili da je razlika vjerojatno uzrokovana time što je ovdje doručak pružio više energije zbog ugljikohidrata, a nisu mogli isključiti i ostale mogućnosti poput osjećaja gladi i drugih čimbenika.

Naharudin i suradnici (2020.) su se pozabavili i drugim eksperimentalnim istraživanjem. Regrutirali su 22 ispitanika s iskustvom u treningu, u prvom protokolu nije bilo doručka te su ispitanici samo pili vodu. U drugom i trećem protokolu su ispitanici za doručak dobili viskoznu kašu koja se dobila miješanjem vode s koncentratom soka za razrjeđivanje te ksantan gumom. Kaša zapravo nema energetske vrijednosti, jer sadrži samo 29 kcal. Jedina je razlika što su u trećem protokolu u tu smjesu dodali i značajnu dozu maltodekstrina kao izvora energije i ugljikohidrata.

Pravi kalorični doručak i placebo-doručak bez energije su rezultirali jednakim ishodima te su bili uvjerljivo bolji od samo pijenja vode. Autori su zaključili da doručkovanje ima snažan i motivirajući psihološki učinak na izvedbu na jutarnjem treningu s utezima.

Zadnje istraživanje koje su opet proveli Naharudin i kolege (2022.) je uključilo 16 ispitanika i dvije različite varijante doručka prije jutarnjeg treninga. Ovaj put nije promijenjen nutritivni sastav, već samo oblik i tekstura obroka. Zajednički sastojci u oba doručka su bili isti kao i u prijašnjem istraživanju. Razlika je ta što su u polutekuću varijantu doručka opet dodali ksantan gumu kako bi dobili gustu i viskoznu smjesu, koju su ispitanici jeli žlicom. Druga varijanta nije sadržavala zgušnjivač te je obrok bio tekuć.

Gusta kaša je bolje smanjila glad te pružila veći osjećaj sitosti od tekućeg obroka, unatoč istoj količini ugljikohidrata i energije. Izvedba na treningu je također bila bolja.

Daje se zaključiti da je dobra strategija da ujutro ili općenito ne treniramo gladni. Prije ili tijekom jutarnjeg treninga dobro je pojesti nešto što će vas zasititi. Ako koji puta ne osjećate nikakvu glad i osjećate se dobro, možete nastaviti trenirati, ali preporučuje se konzumacija nekog oblika proteinskog obroka čim prije nakon vježbanja.

Komentiraj