ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Troje kandidata za gradonačelnika Splita u tijesnoj utrci, Baldasaru ocjena 2

Patrik Macek/PIXSELL

Istraživanje koje je provela agencija IPSOS pokazalo je koji od kandidata za novog gradonačelnika Splita uživa najveću potporu među građanima tog grada. Također je istraživanje pokazalo koga bi u ovom trenutku podržali građani u drugom izbornom krugu i kakav bi bio sastav gradskog vijeća, ali i kako bi ocijenili rad dosadašnjeg gradonačelnika Ive Baldasara.

Kako prenosi Dnevnik.hrAndro Krstulović Opara trenutno među građanima Splita uživa 24,3 posto potpore birača, a iza njega slijedi bivši gradonačelnik Željko Kerum s 23,2 posto potpore.

Na trećem je mjestu Marijana Puljak s 19,4 posto potpore. Mostov Robert Pauletić zaustavio se na 10,4 posto potpore. Kandidatkinja SDP-a i HNS-a Aida Batarelo može računati na 6,5 posto, a Dragan Markovina vođa ljevice na 3,3 posto. Gradonačelnik Ivo Baldasar ima potporu od 2,9 posto, a Goran Jugović s 2,4 posto. Ostali kandidati imaju 1 posto, a neodlučnih je 6,7 posto.

Što se tiče pobjede u drugom krugu, Andro Krstulović Opara može se nadati da će mu u drugi krug doći Željko Kerum jer će ga, kakvo je sad stanje, pobijediti s 49 posto dok bi Kerum osvojio 32,1 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 14,7 posto birača, a neodlučnih je 4,1.

Ukoliko u drugi krug, uz Krstulovića Oparu, prođe Marijana Puljak, tada Opara osvaja 44,3 posto, a Marijana Puljak 42,4 posto glasova. Na izbore ne bi izašlo 10,4 posto građana, a neodlučnih je 2,9 posto.

Građani Splita smatraju, kako prenosi Dnevnik.hr, da Andro Krstulović Opara može izborni program provesti u svom mandatu. To misli njih 46 posto, ali isto tako i 40 posto birača misli da svoje izborne programe, ako pobijede, mogu provesti i Marijana Puljak, ali i Željko Kerum.

Prema istraživanju, u gradskom vijeću HDZ osvaja 22,2 posto, Kerumova stranka 17,9, PAMETNO 17,3 posto, Most bi imao 10 posto, SDP i HNS 9,7 posto, a Živi zid 3,3, posto, nezavisna lista Dišpet imala bi 2,3 posto, a Splitska stranka 1,8 posto, ostale stranke ukupno bi osvojile 4 posto, a neodlučnih birača je 11,5 posto.

Čak 50 posto Splićana smatra da se u 4 godine od posljednjih izbora u Splitu stanje pogoršalo, da je sve ostalo isto, misli njih 42 posto, a da se poboljšalo, misli 7 posto dok 1 posto ispitanika ne zna .

Ivo Baldasar je nakon 4 godine mandata od građana Splita dobio ocjenu 2. 91 posto ispitanika misli kako gradonačelnik više ne zaslužuje još jedan mandata te da je došlo vrijeme za promjene. Samo 6 posto Splićana Baldasara bi i dalje željelo u Banovini dok njih 3 posto ne zna, prenosi Dnevnik.hr.

 

Komentiraj