FaH

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Preokret u II. izbornoj jedinici, SDP u prednosti pred HDZ-om

Istraživanje koje je agencija Promocija plus provela za Jutarnji list i RTL televiziju pokazalo je kako Narodna koalicija osvaja 33,6 posto glasova i vodi s dosta uvjerljivom razlikom u II. izbornoj jedinici.

Na drugom mjestu nalazi se Hrvatska demokratska zajednica sa 28,7-postotnom potporom, a slijede Most sa 7,2 posto, Bandić Milan365 sa 6,8 posto te Živi zid za koji je glasalo 4,8 posto ispitanika.

U slučaju ovakvih rezultata 11. rujna, savez SDP-HNS-HSS-HSU osvojio bi 6 zastupničkih mandata, HDZ 5, a Most, BM365 i Živi zid po jedan. Mada su moguće promjene jer Živi zid je na samoj granici i može ostati bez svog mandata, koji bi u tom slučaju pripao Narodnoj koaliciji ili HDZ-u.

Druga izborna jedinica obuhvaća istočne dijelove Zagreba i Zagrebačke županije kao i Koprivničko-križevačku i Bjelovarsku županiju. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pobijedila je Domoljubna koalicija, osvojeno je šest mandata, Hrvatska raste dobila je pet, Most dva, a jedan je pripao osobno Milanu Bandiću, koji se natječe u ovom izbornom okrugu.

Prema istraživanju Jutarnjeg lista i RTL-a  čini se da su ovdašnji birači u proteklih devet mjeseci promijenili mišljenje i u usporedbi sa 2015. godinom, HDZ gubi jedan mandat, a SDP-ova koalicija dobiva, što nije zanemarivo u konačnom zbroju glasova i izbornih mandata.

Istraživanje pokazuje da Narodna koalicija ima najveću potporu u Koprivničko-križevačkoj županiji (38,5%), HDZ u Zagrebačkoj (35,7%), a istok Zagreba, dakle, Dubrava i Sesvete spašavaju Most (11,2%) i Milana Bandića (9,6% glasova).

Dvije vodeće liste zadržale su veliku većinu birača u usporedbi sa 2015, HDZ 81,8 posto, a Narodna koalicija 81,5 posto.

U II. izbornoj jedinici otprilike 40 posto ispitanih je reklo kako neće izići na izbore (slično je i drugdje, plus-minus dva posto), što govori kako sada već postoji zabrinjavajući trend neglasanja u Hrvatskoj.

Kao buduće premijere ispitanici u drugoj izbornoj jedinici vide Zorana Milanovića (28 posto), Andreja Plenkovića (26%), Milana Bandića (11,6), Božu Petrova (5,9) teVilibora Sinčića (4,4).

Prema rezultatima istraživanja, u Sabor će ući šest predstavnika Narodne koalicije, a to su Gordan Maras, Stjepan Kožić, Vedran Babić, Kažimir Varda, Gordana Sobol i Milivoj Androlić. Iz HDZ-a ulaze Ivana Maletić, Andrija Mikulić, Zlatko Hasanbegović i Miro Torgergeli. Ali posve sigurno doći će do promjena jer na preferencijalne glasove u HDZ-u računa Milijan Brkić (koji je posljednji, 14), a u Narodnoj koaliciji jako je popularna bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš, koja je tek osma na listi. Ostali koji ulaze u Sabor su Slaven Dobrović iz Mosta, Milan Bandić iz BM365 te Ivan Lovrinović – Živi zid.

Komentiraj