Istraživanje pokazalo da zeleni matcha čaj poboljšava pamćenje

Zeleni čaj blagotvorno djeluje na mentalno zdravlje, poput smanjenja anksioznosti, ponajviše zahvaljujući velikim količinama aminokiseline teanina, polifenola i nutrijenata topivih u mastima, potvrđeno je u studijama. Sada se vjeruje kako zeleni matcha čaj sadrži još veće količine ovih korisnih spojeva zbog posebnog načina berbe i obrade, piše portal  vitamini.hr .

Cilj istraživanja koje je provedeno u Japanu bio je ispitati učinke ekstrakta matcha čaja na kognitivnu funkciju pamćenja i impulzivnost u klinički zdravih starijih osoba. Japanski znanstvenici proveli su 12-tjedno randomizirano, dvostruko slijepo ispitivanje kontrolirano placebom koristeći psihometrijski test te ispitali razliku u učinku s obzirom na spol. U ispitivanju je sudjelovalo 15 muškaraca i 39 žena u dobi od 60 do 84 godine. Ispitanici su prvo podvrgnuti testu kognitivne psihološke funkcije na početku ispitivanja, a nakon 12-tjedne konzumacije ekstrakta zelenog čaja uslijedio je drugi test. Svaki je ispitanik uzimao napitak od zelenog matcha čaja u prahu ili placebo dva puta dnevno tijekom 12 tjedana. Svi su ispitanici ispunili kratki upitnik o povijesti prehrane u kombinaciji s kratkim upitnikom o učestalosti konzumacije namirnica kako bi znanstvenici mogli procijeniti ukupan unos polifenola. Svi su ispitanici prošli test kognitivne funkcije i funkcije pamćenja, procjenu impulzivnosti i procjenu prehrambenih navika.

Poboljšanje kognitivne funkcije uočeno je kod žena, posebno u jezičnoj domeni, ali ne i kod muškaraca. Ovaj rezultat specifičan za žene u skladu je s rezultatima prethodnih studija koji su pokazali kako uzimanje velikih doza ekstrakta zelenog čaja bez kofeina povećava radnu memoriju zdravih starijih žena.

Međutim, u ovom je istraživanju broj muških ispitanika bio puno manji od broja žena, što bi mogao biti razlog izostanka pozitivnog rezultata studije na učinak matcha čaja kod muških ispitanika. Iako znanstvenici nisu sa sigurnošću mogli utvrditi koji je bioaktivni spoj matcha čaja u prahu zaslužan za ova okrića, hidrofobni spojevi poput vitamina K mogu se smatrati mogućim uzrokom. Naveli su kako planiraju istražiti neovisnu aktivnost svakog spoja i temeljne mehanizme u budućim studijama.

Komentiraj