Istraživanje pokazalo da je 87 posto građana uznemireno zbog potresa

Potres u Sisačko-moslavačkoj županiji izazvao je visoku razinu uznemirenosti među građanima. Čak 87 posto njih
navodi da ih je potres uznemirio ili jako uznemirio, pokazalo je to najnovije istraživanje agencije Hendal koje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja 2021. godine.

istraživanje je pokazalo kako su građani podjednako pomogli unesrećenima novčanim uplatama (40%) te donacijom robe i potrepština (47%), a 8% građana navodi kako je volontiralo na terenu.

Potres je još jednom pokazao kako su naši građani u kriznim situacijama spremni pomoći. Tako se u  istraživanju pokazalo i kako je velik broj građana pomogao potresom pogođenom području i to 40% u novčanim
donacijama (konkretno, 16,2% je uplatilo novac direktno unesrećenima, 8,9% Crvenom križu, 4,6% Caritasu,
3,3% službenom računu Vlade RH, 12,6% ostalim udrugama i fizičkim osobama) te u doniranju robe i
potrepština (47%). 8% građana pomoglo je volontiranjem na terenu. 25% građana navodi kako nije pomoglo,
ali bi to željeli.

Više od polovice ispitanika navodi kako nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području. Preko polovice ispitanika (52%) nije zadovoljno angažmanom i organizacijom pomoći države potresom pogođenom području. 28% je neutralno po tom pitanju, a zadovoljnih je tek 20%.

Kod većine građana potres nije izazvao dodatnu zabrinutost zbog epidemije COVID-19. Iako su nas istovremeno zadesile dvije velike ugroze (COVID-19 i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji), 52% građana navodi kako potres nije nikako djelovao na njihovu zabrinutost oko epidemije, dok ih je 28% nakon potresa još zabrinutije oko epidemije.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 građana Hrvatske sredinom siječnja
2021.

 

 

 

Komentiraj