Istraživanje: Podržavaju li građani odluke Stožera u borbi protiv korone

Dnevnik Nove TV u srijedu je objavio rezultate istraživanja o tome što građani misle o borbi protiv COVID-a, kako se sve to odrazilo na njihov život te što misle o radu stožera.

Da je opasnost od zaraze koronavirusom mala misli 32 posto ispitanika, ali taj broj u odnosu na ožujak raste. Da je osrednja mogućnost obolijevanja misli 37 posto građana, a da je velika opasnost od zaraze smatra 32 posto ispitanika i taj broj u odnosu na ožujak opada. Korona je generacijski podijelila naciju. Tako 67 posto mladih misli da je jako mala opasnost od zaraze, ali zato 50 posto starije populacije misli da je opasnost velika.

Na anketno pitanje ‘Koliko je korona opasna za vaše ukućane?’ 23 posto ispitanika odgovorilo je da je opasnost mala. Njih 38 posto misli da je opasnost osrednja, a raste broj onih koji misle da je opasnost za ukućane velika i njih je sada 39 posto.

Dvoje od troje građana misli kako će korona virus negativno utjecati na financije njih i njihovih obitelji. Takvih je 67 posto i u odnosu na ožujak vidljiv je blag rast, točnije strah od gubitka financija. No, ima i 29 posto građana koji misle da sve oko korone neće utjecati na njihove financije. Ima i 4 posto onih koji pak misle da će u koroni pozitivno proći kada su financije u pitanju.

Četiri posto ispitanika reklo je da je već dobilo otkaz, da će ga vjerojatno dobiti misli 22 posto ispitanika, a 74 posto ispitanika smatra da im se ništa neće gododiti po pitanju radnog mjesta. Većina ispitanika, točnije 44 posto misli da bi im se mogla smanjiti plaća, 2 posto građana misli da je malo vjerojatno da im se smanji plaća, a 24 posto građana ne brine se oko smanjivanja plaća.

Kojih su se navika odrekli u koroni? Češće se peru ruke i to radi 66 posto građana. Svaki drugi, točnije 51 posto ispitanika, češće dezinficira mobitele, stolove i podove, 76 posto građana kada primjerice odlaze na posao ponašaju se jednako kao i prije, dok njih 55 posto jednako kao i prije odlazi izvan grada, u prirodu te 48 posto odlazi u trgovinu kao i prije.

Ipak, 63 posto građana rjeđe se druži si prijateljima i rodbinom te njih 21 posto rjeđe koristi javni prijevoz. I na kraju, s rukovanjem je prestalo 56 posto građana.

Školskim ocjenama, stožer je dobio trojku i to solidnu trojku, točnije 3,4 posto. Naravno, malo lošije stožer ocjenjuju mladi, a bolje starija populacija. Velika većina građana, njih 76 posto, odobrava odluke stožera. No, 19 posto ispitanika odluke ne odobrava. Ne zna 4 posto njih, a bez odgovora je 1 posto.

Komentiraj