ISTRAŽIVANJE NOVE TV Što Hrvati misle o premijeru i o tome tko će donositi odluke u Vladi?

Sanjin Strukic/PIXSELL

Mjesec dana nakon što se pojavio na hrvatskoj političkoj sceni, Tihomirom Oreškovićem zadovoljno je 63% birača, dok je nezadovoljnih 32% – rezultati su to istraživanja Nove Tv provedenog 22. i 23. siječnja na 601 punoljetnom Hrvatu.

53% ispitanika mišljenja je kako će premijer Orešković biti bolji od svog prethodnika Zorana Milanovića. 25% misli da će biti podjednako uspješni, dok je 17% uvjereno da će Orešković biti gori od Milanovića.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na pitanje tko je imao klučnu ulogu u odabiru ministara, 46% ispitanika odgovorilo je – Tomislav Karamarko. 19% misli kako je ministre birao Orešković, 10% da ih je birao Božo Petrov. Da su sva trojica odlučivala misli 12% ispitanika.

Da je Orešković imao ključnu ulogu u odabiru ministara vjeruju samo birači HDZ-a (33%). Polovica birača MOST-a te 66% birača Domoljubne koalicije vjeruju da je ključna osoba bila Karamarko.

Grgur Zucko/PIXSELL
Grgur Zucko/PIXSELL

Gotovo polovica birača (44%) vjeruje da će završnu riječ pri donošenju odluka u Vladi imati predsjednik HDZ-a. 29% birača uvjereno je da će odlučivati Orešković, dok samo 8% misli da će to biti Petrov.

Glasači HDZ-a vjeruju da će odluke donositi Orešković (44%), dok su glasači MOST-a uvjereni da će to biti Karamarko. Samo osam posto MOST-ovaca vjeruje da će njihov čelnik imati ‘zadnju riječ’.

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

Više od polovica ispitanika (56%) smatra da će Vlada biti reformska i da će provesti ono što su najavljivali. S druge strane, da Vlada neće biti reformska misli 40% ispitanika. Što se tiče glasača pojedinih stranaka, većina glasača HDZ-a vjeruje da će Vlada biti reformska, a zanimljivo, samo 59% birača MOST-a vjeruje da u to, dok ih 40% ne vjeruje da će Vlada biti reformska.

Većina ispitanika (69%) vjeruje da će ova Vlada i koalicija mandat od četiri godine odraditi do kraja.

Komentiraj