Nova TV je u srijedu, u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016., objavila rezutate predizbornog istraživanja u 1., 2. i 6. izbornoj jedinici, koje je provela agencija Ipsos od 19. kolovoza do 4. rujna 2016.

Narodna koalicija u 1. izbornoj jedinici osvojila je 38.7% glasova. Iza nje je HDZ sa 26.7%, a slijede Most sa 10%, koalicija Milana Bandića sa 7.8%, Pametno sa 6% i Živi zid sa 5.9%. Narodna bi koalicija osvojila 6 mandata, HDZ 4, a po jedan mandat mogu osvojiti Most i Bandićeva koalicija. Jedan mandat nije isključen niti stranci Pametno te koaliciji Živi zid.

Od 14 mandata, dva nisu sigurna, ona Živog zida i stranke Pametno. Uz ove dvije stranke, za te se mandate bore i Narodna koalicija, HDZ i Most.

Narodna koalicija vodeća je i u 2. izbornoj jedinici sa 32.6% glasova. HDz ima potporu 29.4% birača, Bandićeva koalicija 11.4%, Most 8&, a Živi zid 7.1%. Po pet mandata dijele Narodna koalicija i HDZ, Bandić bi mogao dobiti dva mandata, a Most i Živi zid po jedan. U ovoj izbornoj jedinici se za 2 mandata bori 5 stranka. Živi zid nije siguran u svoj jedini mandat, ali i Milan Bandić u 1 mandat koji mu „visi“. To znači da se za 2 mandata bore 3 opcije, jer je u utrci za jedan od ta dva mandata i Narodna koalicija.

Najveću potporu, prema anket Nove TV, i u 6. izbornoj jedinici ima Narodna koalicija (33.5%). HDz je drugi sa 29.1%. Slijede Bandićeva koalicija sa 10.7%, Most sa 9.9%, a Živi zid 7.8%. Narodna koalicija tako ima 6 mandata, HDZ 5, a po 1 mandat osvajaju Bandićeva lista, MOST i Živi zid. U 6. izbornoj jedinici jedan mandat Narodne koalicije nije siguran i ta se stranka bori za njega sa Bandićevom koalicijom i MOST-om, kojima bi to, u slučaju da ga preuzmu Narodnoj koaliciji, bio drugi osvojeni mandat u toj izbornoj jedinici.

Komentiraj