Pixabay

ISTRAŽIVANJE New York izložen riziku poplava svakih 20 godina

Uragani bi mogli izazvati poplave u New Yorku svakih 20 godina zbog utjecaja klimatskih promjena na razine mora i na aktivnosti uragana, objavili su u ponedjeljak znanstvenici.

Razina voda mogla bi narasti do 2,8 metara tijekom uragana, čak i do 17 puta češće nego što se to danas događa.

“Okvirno u najgorem slučaju to je jednom svakih 20 godina”, kaže Benjamin Horton koji je dio tima američkih znanstvenika koji su proveli istraživanje. Ukoliko klima ostane nepromijenjena uragani poput Sandy događali bi se jednom svakih 400 godina, kaže Horton.  Zaštita ljudi u obalnim područjima  države i grada New Yorka u kojem živi 8,5 milijuna ljudi ogroman je projekt, kaže on.

Te prognoze podsjetnik su na ljudsku cijenu klimatskih promjena, kaže Horton, posebno nakon što je uragan Matthew poharao jugoistok SAD-a tijekom vikenda.

“Uragani će utjecati na područja na kojima živimo, utjecat će na to kako radimo i izazvat će probleme s ekosustavima”, kaže Horton, profesor sa sveučilišta Rutgers u New Jerseyu koji se bavi istraživanjima razina mora.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences a cilj mu je bio izračunati koliko bi se često poplave, poput onih koje je stvorio uragan Sandy u saveznim državama New York i New Jersey, mogle dogoditi do 2100.

Sandy je poharao sjeveroistočnu obalu SAD-a 2012. uključivši obalna područja New Yorka odnoseći živote više od 120 osoba i ostavljajući materijalnu štetu od oko 70 milijarda dolara.

“Kad bi nešto slično povremeno pogodilo obalu to bi rezultiralo ogromnim inženjerskim projektima, kaže Horton.

Prognoze ukazuju na važnost smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Komentiraj