Istraživanje N1: “Guverner HNB-a neetično se sastajao s predstavnikom fonda koji je preuzeo Agrokor”

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na zahtjev jedne od zainteresiranih strana sastao se s predstavnikom fonda rizičnog kapitala koji je komunicirao i sa autorima Lexa Agrokor, progurao roll up kredit i u konačni postao jedan od vlasnika Agrokora. Dobivao je na uvid njihove ponude i bio pozivan da ih učini atraktivnijima. To, u najmanju ruku, nije etično niti primjereno ponašanje visokog državnog dužnosnika”, zaključio je N1 u svom istraživanju prepiske Vujčića s mlađim analitičarom fonda Knighthead Adamom Pieczonkom, nakon kojega tvrdi da “tek trebamo saznati je li, i u kojoj mjeri, guverner Vujčić djelovao izvan svojih ovlasti i distribuirao povlaštene informacije”.

“Nakon više od dvije godine istraživanja i dugotrajnih postupaka pred Povjerenikom za informiranje i Visokim upravnim sudom, N1 je u posjedu dijela mailova koje je početkom 2017. godine, u najdramatičnije vrijeme afere Hotmail, guverner HNB Boris Vujčić izmjenjivao s Pieczonkom. Mailovi otkrivaju dio informacija koje su nam nedostajale, ali i postavljaju nova pitanja”, objavio je N1.

Fond Knighthead pojavljuje se u Hrvatskoj u proljeće 2017. godine, u vrijeme dok Ante Ramljak i ‘grupa Borg’ pišu takozvani ‘Lex Agrokor’. “Znali smo da su se predstavnici Knightheada sastajali s Ramljakom, i da se u to vrijeme Lex mijenjao na način da je u konačnici bio puno povoljni za Knighthead, kao i to da su autori zakona nakon toga dobili lukrativne savjetničke ugovore u Agrokoru koji se mjere u desecima milijuna eura. No gdje je tu Vujčić?”, pita N1 i podsjeća da su se to pitali nakon što je Martina Dalić napustila Vladu i krajem 2018. objavila knjigu “Slom ortačkog kapitalizma” te u njoj spomenula da ju je, nakon svog susreta s guvernerom Borisom Vujčićem, kontaktirao mlađi analitičar Knighthead fonda Adam Pieczonka.

“Informacija da se Guverner zemlje članice EU sastaje s nižerangiranim zaposlenikom malog fonda rizičnog kapitala učinila nam se neobičnom i važnom i od onda pokušavamo saznati što se nalazi u službenim mailovima Borisa Vujčića, dužnosnika RH. Vujčić je u fazama priznavao sastanke, za sada ukupno tri, priznao je da su počeli na inicijativu njegovog kontakta u Londonu, da su mu oni objašnjavali što je to roll up kredit, ali više od toga nije htio reći.”

Dio odgovora nude mailovi koje N1 ima u posjedu. “Prvi otkriva da je Vujčića za sastanak sa Knightheadom zamolila direktorica za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi u J.P. Morganu. Dapače, gospođa očekuje da se Vujčić po pitanju vremena sastanka prilagodi Pieczonki, a mail je formuliran kao da Vujčić u tom trenutku zna i tko je Adam, i zašto je Knighthead u Zagrebu. J. P. Morgan je jedan od kreditora Agrokora, dakle jedna od zainteresiranih strana, a u tom trenutku piše se zakon koji će rezultirati time da Knighthead psotane jedan od vlasnika Agrokora.

Sljedeći mail pokazuje pak da Vujčić nije govorio potpunu istinu kada je rekao da je Pieczonku otpravio onima koji se Agrokorom bave nakon što je saznao o čemu je riječ. Naime, Pieczonka je novi sastanak tražio s Vujčićem nakon komunikacije s Ramljakom, i to na dan kad je ovaj tek imenovan izvanrednim povjerenikom. Što znači da je “produktivna” komunikacija s Ramljakom obavljena u vrijeme kad ovaj nije imao nikakve formalne ovlasti.

Treći mail pokazuje do koje je razine Vujčić surađivao s Knightheadom i bio upoznat s njihovim forsiranjem roll up kredita. Podsjetimo, takav model financiranja u Hrvatskoj nije postajo prije slučaja Agrokor, niti se koristi danas. On omogućuje prvenstvo naplate onim vjerovnicima koji ponude novi kredit poduzeću u problemima, što znači da u povoljniji položaj stavlja jačeg, onoga koji raspolaže većim financijskim sredstvima, urušava uspostavljeni red vjerovnika i u nepovoljniji položaj stavlja sve one vjerovnike koji, bez obzira na jamstva koja su imali, nemaju npr. financijske snage za sudjelovanje u ovakvim aranžmanima, objavio je N1.

Televizija citira i stavove Povjerenika za informiranje te Visokog upravnog suda, koji su naložili objavu tih mailova. “U njihovoj odluci stoji da je ‘u javnom interesu otkloniti svaku sumnju u moguće davanje povlaštenih informacija koje mogu određenu zainteresiranu stranu dovesti u povoljniji pravnofinancijski položaj u odnosu na njegov financijski interes i financijsko poslovanje’. Usprkos tome, HNB i dalje pravnim sredstvima izbjegava objaviti potpunu korespondenciju Guvernera i mlađeg analitičara”, tvrdi N1.

Komentiraj