ISTRAŽIVANJE Hrvati zabrinuti za osobno zdravlje, a brine ih i gubitak primanja

Hrvati su zabrinuti za svoje osobno zdravlje, a većinu ih brine i gubitak primanja, ali ne i dobivanje otkaza. Rezultati su to najnovijeg istraživanja koje je od 25. do 26. ožujka za Novu TV provela agencija IPSOS  na telefonskom uzorku od 600 ispitanika.

Na pitanje kolika je prijetnja virusa za osobno zdravlje pojedinca, samo 28 posto ispitanih misli da je mala, dok 37 posto misli kako je prijetnja osrednja, njih 35 posto da je velika.

Za vlastito zdravlje više zabrinuti stariji, niže obrazovani i s manjim prihodima kućanstva.

26 posto koronavirus ne vidi kao problem za ukćane, za 37 posto opasnost je osrednja, a isti broj ispitanika, 37 posto, smatra opasnost od virusa velikom.

Za zdravlje ukućana više zabrinuti stariji, niže obrazovani i oni koji u kućanstvu imaju osobe starije od 65 godina.

77 posto, smatra da će pandemija negativno utjecati na osobne financije svakog građanina i njihovih obitelji, a tek 22 posto ne smatra da će pretrpjeti financijsku štetu. 1 posto građana u ovome vide priliku i misle da će i zaraditi.

4 posto ispitanika već je dobilo otkaz, a da će ga dobiti vrlo vjerojatno misli 19 posto građana. Njih 42 posto misli kako je to malo vjerojatno, dok 35 posto građana ne vjeruje da bi moglo dobiti otkaz.

Zaposleni u privatnom sektoru se puno više boje otkaza od onih koji plaću primaju iz proračuna.

Većina ispitanika se pomirila s manjim plaćama i da će se to dogoditi misli 60 posto građana, dok njih 25 posto misli da je to malo vjerojatno.

96 posto građana smanjilo je druženja s prijateljima i rodbinom. 96 posto više se ne rukuje. 88 posto građana smanjilo je odlaske u trgovine po namirnice, odnosno promijenilo životne navike. Odlaske iz grada, druženja u prirodi i na otvorenom smanjilo je 85 posto građana, njih 71 posto smanjilo je jednostavno izlaske na ulicu ili u dvorište. Istodobno 60 posto građana smanjilo je korištenje javnog prijevoza. Svaki drugi građanin, njih 53 posto, ne odlazi više na svoje radno mjesto, odnosno najmanje 700 tisuća radnika.

85 posto građana više pere ruke, a njih 67 posto češće dezinficira mobitele.

Samo 3 posto građana misli da su se cijene smanjile. Većina, 57 posto, ne vidi neke razlike u cijenama prije i sada, ali i 40 posto misli kako su one porasle.

 

 

Komentiraj