Istraživanje HRT-a: Tomašević pobjeđuje u drugom krugu

Tomislav Tomašević u drugom krugu izbora postaje gradonačelnik Zagreba, pokazalo je istraživanje HRT-a.

On je jedini koji sigurno ulazi u drugi krug, trenutačno uživa 34,6 posto biračke potpore. Ni trećinu njegovih glasova dobivaju gotovo izjednačeni HDZ-ov Davor Filipović s 10,3% i SDP-ov Joško Klisović s 10,1 %.

Samo dva posto manje od njih ima Miroslav Škoro (8,0%), pa se ni njega trenutačno ne može izbaciti iz igre za drugi krug. Kao ni Bandićevu nasljednicu u stranci i Poglavarstvu – Jelenu Pavičić Vukičević (7,8%). Više od pet posto dobiva još samo Vesna Škare Ožbolt (5,9%).

Preostale potencijalne kandidate možemo podijeliti u dvije skupine. U onoj s više od 2 posto potpore su Anka Mrak-Taritaš (2,9%), Mostov Zvonimir Troskot (2,5%) i saborski zastupnik Fokusa Davor Nađi (2,1%). Trojac u skupini ispod 2 posto čine Marina Pavković iz ‘Obnovimo Zagreb’ (1,0%), nezavisni Herman Vukušić (0,6%) i HNS-ov državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir (0,4%).

Rovovska bitka vodit će se za ono drugo mjesto, u kojemu bi mogli presuditi neodlučni birači, kojih je 12,9%.

U drugom krugu, Tomašević pobjeđuje sa 61,8% prema Filipovićevih 21,3%, i s 52,5% prema 21 posto Joška Klisovića.

Kad bi u drugom krugu bili Tomašević i Miroslav Škoro – Tomašević postaje gradonačelnik s 64,8% potpore. Škoro dobiva trostruko manje – 18,4%. Anketa pokazuje da nikakva prijetnja Tomaševiću nije ni Bandićeva nasljednica. Za Jelenu Pavičić Vukičević glasalo bi 23,3%, a za Tomaševića 59,1% birača. I u slučaju druge žene, omjeri se znatno ne mijenjaju. Rezultat bi bio: 26,5% za Vesnu Škare Ožbolt, a 57% za Tomaševića.

Izborni prag za zagrebačku skupštinu prelazi samo pet političkih opcija. Vodeća je zeleno-lijeva koalicija s 28,7%. Slijede dvostruko slabiji HDZ s 13,4% i SDP s 13%. Uz njih u Skupštinu bi ušli još samo Domovinski pokret (7,1%) te stranka pokojnog Milana Bandića (5,4%).

Najbliže izbornomu pragu su: Nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt (3,8%) i Most (3,6%), a ostale stranke su daleko. Neodlučnih je birača za gradsku skupštinu oko 16 posto.

Istraživanje HRejting provedeno je od 16. do 19. travnja na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-4 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Komentiraj