ISTRAŽIVANJE Gubitak pamćenja uzrokuje depresiju, a vrijedi i obratno

Autor:

Island Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Depresija može pridonijeti gubitku pamćenja i obratno, utvrdili su znanstvenici koji su pratili gotovo 8200 Britanaca kroz dva desetljeća.

Znanstvenici su utvrdili da je “linearna promjena u simptomima depresije pridonijela ubrzanom gubitku pamćenja” među ispitanicima starijima od 50 godina. Prosječna dob bila im je 64 godine.

No ne samo da depresija pogađa pamćenje nego vrijedi i obrnuto, zaključili su znanstvenici, u istraživanju koje je objavilo Američko medicinsko udruženje.

ZNANSTVENO DOKAZANO Fizička aktivnost značajno ublažava depresiju i liječnici bi je trebali sugerirati pacijentima

“Brža promjena u pamćenju također je recipročno povezana s bržom promjenom simptoma depresije tijekom vremena”, po američkim i britanskim znanstvenicima. U timu su bili znanstvenici i liječnici s Londonskog sveučilišnog koledža, Medicinskog centra Sveučilišta Rochester i Medicinskog fakulteta Sussexa.

ZAGRLI ME SAD Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Psihološko raspoloženje i pamćenje intrinzično su povezani“, objasnili su znanstvenici, istaknuvši da, premda je kognitivna disfunkcija već prije povezana s depresijom, “smjer te veze” nije jasan.

Sudionike ispitivanja pregledavalo se svake druge godine od 2002. do 2019. testovima pamćenja i verbalne fluentnosti te procjenama simptoma depresije po Centru za epidemiološke studije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.