Istraživanje: Ekstrakt kore bora pomaže kod dječje hiperaktivnosti

Unsplash/Roman Markov

Uzimanje ekstrakta kore bora može smanjiti nepažnju i impulzivnost kod djece s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD), piše portal vitamini.hr.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Phytotherapy Research. Stručnajci su u studiju kontroliranu placebom uključili 20-ero djece s ADHD-om, prosječne dobi 10 godina. Djeci je nasumično dodijeljeno uzimanje ekstrakta kore bora ili placeba tijekom četiri tjedna u razmaku od dva tjedna. Dnevna doza esktrakta iznosila je 25 mg za djecu koja su imala tjelesnu masu manju od 50 kg ili 50 mg za djecu koja su imala tjelesnu masu veću od 50 kilograma. Za procjenu poboljšanja korišteni su kvantitativni podaci i upitnik.

Znanstvenici su zaključili kako su se simptomi nepažnje i impulzivnosti smanjili nakon četiri tjedna uzimanja ekstrakta uz poboljšanje antioksidativnog statusa djece. Naglašava se kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo postoji li povezanost između poboljšanja simptoma ADHD-a i smanjenja oksidacijskog stresa.

Komentiraj