Ilustracija
Arhiva Nacionala

ISTRAŽIVANJE Dugotrajno korištenje inhibitora povećava rizik za demenciju

Njemački znanstvenici povezali su dugotrajno korištenje lijekova za liječenje ulkusnih bolesti iz redova inhibitora protonske pumpe s većim rizikom za demenciju među starijim pacijentima u Njemačkoj.

Uočili su statističku povezanost ponavljanog uzimanja lijekova za liječenje čira na želucu ili želučanog refluksa i pojave demencije kod starijih osoba no ističu da to ne znači dokaz da inhibitori izazivaju demenciju, kaže voditeljica istraživanja Britta Haenisch iz njemačkog centra za neurodegenerativne bolesti u Bonnu.

“U našem istraživanju usmjerili smo se na dugotrajno uzimanje lijeka najmanje 18 mjeseci”, kazala je Haenisch za Reuters.

Znanstvenici su proučili medicinsku dokumentaciju od 2004. do 2011. za više od 73 000 pacijenata starijih od 75 godina, uglavnom žena.

Među njima 2.950 redovito je koristilo inhibitore protonske pumpe barem 18 mjeseci u obuhvaćenom razdoblju. Tijekom istraživanja 29 510 ljudi razvilo je demenciju. Uočeno je da je vjerojatnost pojave demencije bila 44 posto veća u skupini ispitanika koji su uzimali inhibitore protonske pumpe, prema rezultatima objavljenima u časopisu JAMA Neurology.

Haenisch kaže kako znanstvenici nisu znali jesu li neki pacijenti obuhvaćeni istraživanjem već na početku imali povećani rizik od demencije.

U komentaru istraživanja dr. Lewis Kuller sa sveučilišta Pittsburgh kaže kako je moguće da postoje slični faktori rizika kod demencije i korištenja inhibitora protonske pumpe. On navodi da su žene koje uzimaju inhibitore češće pretile i imaju artritis te su općenito lošijega zdravlja, što samo po sebi može povećati rizik od demencije.

Dugotrajno uzimanje lijekova prati rizik od bolesti bubrega, prijeloma, niske razine magnezija, gastrointestinalnih infekcija, zaraze Clostridiumom difficile i upale pluća, kaže Kuller.

Haenisch kaže da tek treba utvrditi mogući mehanizam kojim bi inhibitori protonske pumpe mogli utjecati na kognitivne sposobnosti.

Komentiraj