Istraživanje: Do kraja godine ljudi će na svojim mobitelima imati više od milijardu 5G pretplata

Screenshot YouTube

Poznata tvrtka Ericsson u svom izvještaju Mobility Report prognozira da će do kraja ove godine u svijetu biti više od milijardu 5G pretplata, prenosi ictbusiness.info.

Slično prijašnjim analizama do 2027. godine bi se broj mobilnih pretplata trebao kretati oko 4,4 milijarde i više od polovicu činit će one s 5G karakteristikama. Sjeverna Amerika bi prema više prognoza do 2027. godine trebala biti ‘5G predvodnik u svijetu’ s čak devet od deset mobilnih pretplata na toj generaciji mobilnih mreža

U zapadnoj Europi će biti 82 posto 5G pretplata, Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC) koje čine Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, imat će 80 posto 5G pretplata, a sjeveroistočna Azija njih 74 posto. Ovakva kretanja su bila vidljiva i najavljivana ranije, a pokazalo se da potražnja za mogućnostima 5G mreže ima najveći rast obzirom na sve prethodne generacije.

Otprilike četvrtina svjetske populacije trenutno ima pristup 5G pokrivenosti, a spomenute regije i države i dalje predvode integraciju i aktiviranje pretplata. Samo u prvom tromjesečju 2022. dodano je oko 70 milijuna 5G pretplata.

Izvještaj ističe i da se globalni podatkovni promet udvostručio u posljednje dvije godine.

Komentiraj