Istraživanje Deutsche bank otkrilo bojazan od novih sojeva i inflacije te zabrinutost za gospodarski rast

Nove varijante covida-19 na vrhu su liste zabrinutosti financijskih tržišta, a prate ih inflacija i zabrinutost za gospodarski rast, pokazalo je istraživanje raspoloženja tržišta Deutsche Banka za srpanj, objavljeno je u ponedjeljak.

Širenje delta varijante koronavirusa uzdrmalo je tržišta zadnjih tjedana i potaknulo zabrinutost da je svjetski gospodarski rast možda dosegao vrhunac.

U istraživanju Deutsche Banka provedenom od 21. do 23. srpnja koje je uključilo oko 550 tržišnih analitičara na globalnoj razini, više od 60 posto ispitanih smatra da se novih inačica bolesti tržište boji više nego u travnju, kada su zadnji puta bile na čelu liste najvećih rizika za financijska tržišta.

Strah od inflacije se u srpnju našao na drugom mjestu, a slijedi zabrinutost za gospodarski rast. Većina ispitanika u srpanjskom je istraživanju navela da rast inflacije smatra privremenim, a slična su stajališta izražena u svibnju i lipnju.

Tek nešto više od pola ispitanika, 51 posto, očekuje da će inflacija u Europi u prosjeku iznositi između jedan i dva posto tijekom sljedećih pet godina i da neće premašiti ciljanu razinu.

Komentiraj