ISTRAGA Zaposlenica HZMO-a osumnjičena da je primala mito

Dusko Jaramaz/PIXSELL

USKOK je u četvrtak donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 osoba, među kojima je i šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područna služba Zagreb. Sumnjiči ih se zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te kaznenog djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

“Osnovano se sumnja da je I. okr., kao šefica Odsjeka za kontrolu podataka iz mirovinskog osiguranja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područna služba Zagreb, od 19. listopada 2013. do 31. svibnja 2017., pristala ishoditi neosnovano povećanje mirovina većem broju zainteresiranih osoba koje su posredstvom II. okr. ponudile novčanu nagradu i dostavljale potrebne podatke. Nakon što joj je II. okr. proslijedila podatke o osobama zainteresiranim za nepripadno uvećanje iznosa mirovine, I. okr. je, za novčanu nagradu od 1.300 do 2.000 eura, koristeći se korisničkim imenima podređenih djelatnika u bazi podataka HZMO-a, mijenjala evidentirane podatke o visini iznosa plaće budućih korisnika mirovine na način da ih je neosnovano uvećavala. Novac od okrivljenika preuzimala je II. okr. koja je za sebe zadržavala 10% a ostatak je predavala prvookrivljenici”, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Šefica Odsjeka sebi je pribavila imovinsku korist od najmanje 20 tisuća eura, dok je druookrivljena pribavila korist od najmanje dvije tisuće eura.

Komentiraj