Istraga u dubrovačkom Konzervatorskom odjelu

Ministarstvo kulture “pokrenulo je postupak” protiv pročelnice Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žane Baće i “jedne dubrovačke arhitektice” zbog sumnje u “određena odstupanja od uobičajene prakse i postupanja koja su u suprotnosti s pravilima struke”, objavila je Nova TV.

Televizija je objavila kako su “problem potvrde projekata koje su se izdavale bez uvjeta, bez građevinskih dozvola, bez konzervatorskih elaborata”. Arhitektici “prijeti gubitak licence za rad na zaštićenoj kulturnoj baštini”.

Problematičan je “projektu Peskarija” za koji je “revizijom utvrđeno kako dozvolu projekt nije smio dobiti i radovi su zaustavljeni”. Drugi je sporni projekt “jedan dubrovački ljetnikovac” na kojemu je “projektom podignuto čak sedam belvedera”. Nova TV tvrdi da se “propusti odnose na uništavanje kulturnih svojstava zaštićenog kulturnog dobra”.

Prema ocjeni Nove TV, “ovakav nered u jednom konzervatorskom odjelu Ministarstvo kulture ne pamti”.

U ožujku ove godine, mediji su objavili da je Žana Baće podnijela ostavku, ali je Ministarstvo kulture 20. ožujka medijima pojasnilo kako je tog dana Baće “otvorila bolovanje”. “Za vrijeme njezine odsutnosti sukladno ovlaštenjima ministrice kulture poslove radnog mjesta pročelnika Konzervatorskog odjela u Dubrovniku obavlja službenica Božena Popić Kurtela, a u slučaju i njezine odsutnosti ovlašten je Antun Bače”, objavilo je Ministarstvo kulture.

Komentiraj