Zastava IS-a pronađena je u sobi afganistanskog tražitelja azila koji je u ponedjeljak navečer nožem i sjekirom ranio četiri osobe koje su se vozile vlakom između bavarskih gradova Treuchlingena i Wuerzburga, izjavio je u utorak bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, dodavši da je napadača ubrzo svladala i ubila policija.

“Među stvarima u sobi u kojoj je živio sedamnaestogodišnji Afganistanac koji je u Njemačku stigao prije dvije godine, pronađena je rukom izrađena zastava IS-a”, rekao je stručnjak iz ministarstva unutarnjih poslova za njemački ZDF, dodavši da je napadač tijekom napada uzviknuo “Alah Akbar” (Bog je velik).

Regionalni ministar ocijenio je da bi sada trebalo provjeriti u kojoj je mjeri mladi tražitelj azila bio angažiran u islamističkom pokretu i u kojoj je mjeri bio radikaliziran. Vatru na napadača otvorile su interventne policijske snage kada je krenuo na njih s nožem.

Sedamnaestogodišnji Afganistanac stigao je u Njemačku prije dvije godine kao maloljetnik bez pratnje, a zahtjev za azilom podnio je prošle godine. “Djelovao je sam u tom vlaku”, rekao je ministar.

Četiri ozlijeđene osobe, od kojih su dvije u kritičnom stanju, su iz Hong Konga i pružena im je pomoć u lokalnoj bolnici.

Ovaj napad u Njemačkoj je uslijedio nekoliko dana nakon što su u francuskom gradu Nici 84 osobe ubijene su u terorističkom napadu koji je počinio frnacuski državljanin tuniškog podrijetla Mohamed Bouhlel, a odgovornost za napad preuzela je teroristička skupina Islamska država.

Komentiraj