Jurica Galoic/PIXSELL, Marko Prpic/PIXSELL

HOBOTNICA ZDRAVKA MAMIĆA POD LUPOM: Na kušnji su pravosudne veze mecene HDZ-a

Zdravko Mamić, najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa i odnedavno pritvorenik zbog sumnje u utaju poreza i više drugih kaznenih djela, trebao je biti jedna od većih uzdanica HDZ-a u nadolazećoj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore. To je Nacionalu potvrdilo više neovisnih izvora. Tvrdi se da se Mamić u toj kampanji nije trebao pokazivati kao adut koji bi HDZ-u trebao osigurati naklonost biračkog tijela, već je trebao preuzeti ulogu jednog od značajnijih, ako ne i kao ključni prikriveni financijer, a u nekim aspektima čak i kao jedan od stratega čiji bi savjeti trebali pomoći HDZ-u da preuzme vlast. To posredno potvrđuju i neke crtice iz Mamićevih nedavnih aktivnosti koje su trebale biti diskretne, ali su ih primijetili neki neposredni svjedoci koji su o njima informirali Nacional.

 

 

  • Zdravko Mamić trebao je biti među jačim uzdanicama HDZ-a u predizbornoj kampanji, i to kao jedan od ključnih prikrivenih financijera koji bi trebao pomoći povratku te stranke na vlast
  • Jadranka Jureško Kero u više navrata proteklog mjeseca viđena je u Mamićevu društvu, kao i neki istaknuti pravosudni dužnosnici. Mamićeve razgranate veze sada su pod lupom istražitelja

 

 

Nekoliko mdana prije akcije koja je dovela do njegova privremenog pritvaranja, Mamić se našao u društvu nekih članova HDZ-a u jednom od poznatijih zagrebačkih restorana. Na terasi restorana, među ostalima, Mamić je sjedio u društvu Jadranke Jureško Kero, bliske prijateljice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ozračje je bilo gotovo intimno, a razgovaralo se potiho. Svjedoci tvrde da je Mamić s Jadrankom Jureško Kero diskutirao o tome kako se ključni ljudi HDZ-ova predizbornog stožera trebaju ponašati u kampanji. Prema tvrdnjama istih izvora, Mamić joj je govorio i da bi Josipa Rimac, direktorica HDZ-ove predizborne kampanje, trebala voditi računa o svom odijevanju, koje mora biti diskretno tako da ne privlači pozornost javnosti. Rekao je i da bi tijekom predizborne kampanje trebala s ruke skinuti ručni sat koji bi, zbog svoje vrijednosti, mogao privlačiti pozornost javnosti. Svjedoci tog događaja tvrde da je Mamić ostavljao dojam jednog od HDZ-ovih predizbornih stratega. Nakon tog događaja Mamić je još najmanje dva puta viđen u društvu Jadranke Jureško Kero. Neko vrijeme s njom je proveo na službenom prijemu u Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u povodu Dana državnosti. S njim je tada u društvu bila i Slavica Banić, sutkinja Ustavnog suda. Drugi put viđen je s njom u predvorju zagrebačkog hotela Sheraton, gdje se i inače na dnevnoj bazi sastaju brojni istaknuti članovi HDZ-a. Iako Zdravko Mamić nominalno nije član HDZ-a, već je, prema vlastitom priznanju, tek simpatizer te stranke, HDZ je 2. srpnja osjetio potrebu da preko glasnogovornika Ivana Jabuke pošalje priopćenje u povodu pokretanja istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića. Ako je vjerovati onome što piše u tom priopćenju, kada se to dogodilo, brojni zabrinuti građani telefonski su kontaktirali upravo središnjicu HDZ-a i pitali što se događa. Stoga su iz HDZ-a poslali sljedeće priopćenje.

“Nakon brojnih upita u svezi s pokretanjem istrage protiv Zdravka i Zorana Mamića, želimo priopćiti da HDZ podupire funkcioniranje pravne države i ponavlja stajalište da je svaki građanin nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Stoga izjave i ponašanje pojedinih dužnosnika SDP-a držimo neprimjerenima, jer one bude sumnju da SDP-ova vlast zloupotrebljava represivni aparat zbog skretanja pozornosti sa sve brojnijih afera vladajuće koalicije.
Postoji opravdana bojazan građana da se pojedini događaji koriste i kako bi se pozornost javnosti skrenula s netransparentnih i nezakonitih postupaka Vlade u privatizaciji Croatia osiguranja, mogućeg stečaja Imunološkog zavoda, istraživanja i eksploatacije Jadrana, neučinkovite istrage o svastici na Poljudu, sumnjivih poslova članova premijerove obitelji…
Očekujemo stoga da i spomenuti slučajevi postanu predmetom interesa pravne države. U suprotnom bi zabrinutost naših građana, zbog moguće zlouporabe pojedinih institucija represivnog aparata i selektivnog pristupa kaznenim progonima u predizborne svrhe, mogla rasti.”

Možda dijelom ohrabren upravo takvim priopćenjem, Zdravko Mamić je također u više navrata naznačio da se osjeća kao žrtva političkog progona. Dijelom je to učinio i optužujući visoke državne dužnosnike da lažu i nazivajući premijera Zorana Milanovića i njegove bliske suradnike razbojnicima. Koristio je i brojne druge vulgarnosti u komentiranju za njega neugodne situacije.

Zdravko Mamić mogao bi se u nadolazećim tjednima suočiti sa zahtjevom da se protiv njega znatno proširi istraga. Više izvora Nacionalu je potvrdilo da istražitelji nastoje rekonstruirati tijekove novca iz transfera više bivših Dinamovih nogometaša u inozemstvo. Među tim igračima spominju se Mateo Kovačić i Marcelo Brozović, koji trenutno nastupaju za milanski Inter, Tin Jedvaj koji nastupa za Bayer iz Leverkusena, Milan Badelj koji nastupa za Fiorentinu, Šime Vrsaljko koji nastupa za Sassuolo, Eduardo da Silva koji nastupa za brazilski Flamengo, Alen Halilović koji je prodan u Barcelonu te Hrvoje Čale koji trenutno igra za belgijski Waasland-Beveren.

Pokušat će se rekonstruirati tijek novca nakon nogometnih transfera većine tih igrača; provjeriti koliko je novca dospjelo izravno u Dinamo, a koliko je novca i zašto završavalo na raznih drugim posredničkim, ali i nekim zasad posve nepoznatim računima.
Tvrdi se da su istražitelji već kontaktirali Kovačića i Brozovića koji se nalaze na pripremama za nadolazeću sezonu u poznatom talijanskom zimovalištu Brunicu. Kovačić je iz Dinama prodan u Inter u siječnju 2013. u transferu za koji se pretpostavlja da je iznosio između 11 i 15 milijuna eura. Kao i u većini drugih sličnih situacija, javnosti nije detaljno priopćeno koliko će novca i pod kojim uvjetima doista dospjeti do Dinamova računa. Tvrdi se da su istražitelji došli do zanimljivih otkrića vezanih uz Marcela Brozovića, koji je navodno podigao sav novac koji mu je na ime plaće dosad bio uplaćen. Pokušava se rekonstruirati gdje je taj novac završio, zašto je gotovo kompletne mjesečne rate koje mu po godišnjem ugovoru pripadaju Brozović podizao s računa te je li dio tog novca Brozović vraćao prema Mamiću ili nekim drugim članovima njegove obitelji. Tvrdi se da Brozoviću po ugovoru pripada 120 tisuća eura mjesečno neto. Po toj računici, otkako je zimus prešao iz Dinama u Inter, Brozović je trebao primiti najmanje četiri mjesečna osobna dohotka ili nešto manje od 500 tisuća eura.

ZDRAVKO I ZORAN MAMIĆ MORAT ĆE ISTRAŽITELJIMA DETALJNO POJASNITI ODNOSE S BROJNIM IGRAČIMA KOJI SU IZ DINAMA PRODANI U INOZEMSTVO ZA IZDAŠNE SVOTE  FOTO: Marko Prpic/PIXSELL
ZDRAVKO I ZORAN MAMIĆ MORAT ĆE ISTRAŽITELJIMA DETALJNO POJASNITI ODNOSE S BROJNIM IGRAČIMA KOJI SU IZ DINAMA PRODANI U INOZEMSTVO ZA IZDAŠNE SVOTE
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Za istražitelje je zagonetka i transfer Tina Jedvaja iz Dinama u Romu. Jedvaj je sa 17 godina bio najmlađi Dinamov igrač prodan u inozemstvo te ukupno 23. igrač kojeg je Mamić prodao za više od milijun eura. Prema javnosti serviranim podacima, za Jedvaja je u Dinamo trebalo stići šest do sedam milijuna eura, ovisno o izvoru informacija. Pokušat će se rekonstruirati zašto je do Dinamova računa do danas navodno došao manji dio dogovorena novca te je li se radilo o tome da je dogovorena obročna isplata ili je dio novca završio na nekim neočekivanim adresama. Slično će se pokušati provjeriti i u slučajevima transfera Milana Badelja u HSV, koji je javnosti predstavljen kao ukupno vrijedan četiri milijuna eura, Hrvoja Čale u turski Trabzonspor za 2,23 milijuna eura, kao i Šime Vrsaljka, ali i Alena Halilovića. Za sve njih pokušat će se rekonstruirati jesu li i kako, kao što je to već javno govorio Eduardo da Silva, morali dio transfera vraćati Zdravku Mamiću ili nekim njemu bliskim osobama.

Istražitelji vjeruju da je Luka Modrić, koji je već svjedočio u predmetu koji se vodi protiv Mamića, samo otvorio niz iskaza koji neće ići u prilog Mamiću. Više je izvora Nacionalu potvrdilo da su istražitelji sklopili svojevrsni dogovor s Modrićem te da će slično ponuditi i ostalim igračima. Prema tvrdnjama istih izvora, u zamjenu za iskaz u kojem će objasniti kakva je točno bila priroda odnosa s Mamićem, igračima se neće stvarati pravni problemi te će se suradnja honorirati svojevrsnom oprosnicom od mogućeg procesuiranja. Mamić je s nekim igračima na razne načine sklapao po nekima vrlo sofisticirane ugovorne odnose, dok su neki od tih ugovora, poput onih s Eduardom da Silvom, naprosto bili robovlasnički. Eduardo da Silva također je primio poziv na razgovor s istražiteljima. On bi ovog puta u posve novim okolnostima vjerojatno trebao ponoviti samo ono što je i ranije govorio – da je Mamiću morao plaćati razne vrste naknada na temelju spornih ugovora te da je to ponekad činio i dajući mu novac na ruke. Ponovi li Eduardo da Silva sličan iskaz, pokušat će se rekonstruirati je li Mamić prijavio taj dohodak te je li na njega platio porez.

Jedan izvor blizak istražiteljima tvrdi da su posebna enigma iznosi koji su prilikom transfera nogometaša iz Dinama u inozemstvo nominalno trebali završavati kod igrača. Tvrdi se da su se dijelovi tih iznosa vraćali prema raznim posrednicima, ali i prema ljudima iz inozemnih klubova s kojima je Zdravko Mamić pregovarao. Upravo u tome neki vide pozadinu Mamićevih više puta hvaljenih pregovaračkih umijeća. Ako ne postoje tragovi gdje je točno novac završavao, Mamiću će se postaviti dodatna neugodna pitanja, u najmanju ruku zašto nije platio porez na dio novca koji mu se vratio na temelju raznih sumnjivih aneksa koji su pratili ionako kompleksne ugovorne odnose s raznim igračima. Izvor upućen u Mamićevo poslovanje tvrdi da je on dio novca koji su mu vraćali neki igrači, proslijeđivao prema ljudima koji su savjetovali klubove da skupo plate neke Dinamove igrače. Uglavnom se radilo o zaposlenicima tih inozemnih klubova, kojima je to znala biti dodatna unosna zarada. Ako im je Mamić potajice proslijeđivao dio novca od transfera, na to se također trebalo platiti porez, smatraju izvori bliski istražiteljima.

Upućeni pravosudni izvor Nacionalu je izjavio da će se s velikim zanimanjem pratiti hoće li tijekom razrješavanja Mamićevih pravnih problema neki suci Županijskog suda doći u sukob interesa. Zdravko Mamić i Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, ne kriju svoje dugogodišnje prijateljstvo. Međutim, Mamić nije u prijateljskim odnosima samo s Turudićem, već mu se pripisuju izvrsni odnosi i s brojnim drugim sucima. Posebno će se u kontekstu mogućeg sukoba interesa ili mogućeg neprimjerenog korištenja utjecaja, obratiti pozornost na suce koji su još uvijek ili su ranije bili angažirani u Arbitražnom sudu Hrvatskog nogometnog saveza, udruge u kojoj Mamić godinama vodi glavnu riječ. Taj sud odlučuje u raznim sporovima o nogometnim transferima i njegove su odluke u pravilu konačne. Članove Arbitražnog suda biraju sami igrači, nekadašnja Udruga prvoligaša te sam Hrvatski nogometni savez. U više navrata spominjalo se da su kandidati Hrvatskog nogometnog saveza za članstvo u Arbitražnom sudu bili Ivica Veselić i Jasna Smiljanić. Oboje su suci Županijskog suda u Zagrebu, a osim njima dvoma, u određenim vremenskim razdobljima članstvo u tom sudu pripisuje se još dvojici sudaca zagrebačkog županijskog suda – Draženu Jakovini i Milanu Došenu.

Veselić je ujedno jedno vrijeme bio i predsjednik tog suda, a tvrdi se da je u 2013. na ime dodatnih honorara od Hrvatskog nogometnog saveza primio 96.959,66 kuna. Tvrdi se da je Jasna Smiljanić u istoj godini od HNS-a primila 54 tisuće kuna. Sukladno Zakonu o sudovima, odobrenje za tu njihovu vansudsku aktivnost trebao im je dati predsjednik suda na kojem rade. U tom slučaju bio je to Mamićev prijatelj Ivan Turudić. Jasna Smiljanić šefica je Uskočkog odjela na Županijskom sudu u Zagrebu te zadužena za kompleksna suđenja za korupciju. Ona je također u više navrata viđena u društvu Zdravka Mamića. Tvrdi se da je među članovima Arbitražnog suda bilo još sudaca s drugih hrvatskih sudova, poput Marijana Miletića iz Splita, Nike Grospić-Ivasović s Općinskog suda u Zagrebu, kao i raznih odvjetnika. Tvrdi se da je jedan od njih bio i Darko Maržić, aktualni pravni zastupnik također pritvorenog Damira Vrbanovića. On je, kao i odvjetnici ostalih pritvorenika u ovom slučaju, već najavio predaju žalbe na rješenje o pritvoru, o čemu će se odlučivati na Županijskom sudu u Zagrebu.

Sve navedeno pokazuje da će Mamićevi pravni problemi nastaviti privlačiti pozornost javnosti te se u tom slučaju mogu očekivati brojna iznenađenja i obrati sa zasad teško sagledivim posljedicama, kako po političke ambicije HDZ-a, tako i po sportske i poslovne ambicije zagrebačkog nogometnog kluba Dinamo.

Komentiraj