hina

Istraga protiv kapetana Jadrolinije

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku otvorilo je istragu protiv zapovjednika (52) Jadrolinijinog putničkog broda Tijat, koji se sudario s teretnim brodom Plavi Jadran krajem siječnja u šibenskom akvatoriju, zbog kaznenog djelo ugrožavanja posebnih vrsta prometa.

 

Osnovano se sumnja da je 52-godišnjak u popodnevnim satima 31. siječnja 2018. kao zapovjednik putničkog broda Jadrolinije, na redovitoj brodskoj liniji kod rta Kobila na jugozapadnoj strani otoka Prvić, postupio protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, navodeno je u subotu iz šibenskog tužiteljstva.
Kapetan Jadrolinijinog putničkog broda osumnjičen je da nije postupao u skladu s međunarodnim i nacionalnim propisima o sigurnosti pomorske plovidbe, niti je promijenio kurs u desno u situaciji kada se brodom približavao teretnom brodu koji se kretao u protukursu.
‘Upravo zbog nepoduzimanja radnji za izbjegavanje sudara, došlo je do udara pramčanog dijela putničkog broda u lijevi bok teretnog broda s kojeg je jedan član posade pao u more, a drugi član posade skočio s broda vidjevši da će on potonuti’, priopćilo je šibensko Općinsko državno odvjetništvo.
Teretni brod Plavi Jadran dužine 30 metara, koji je prevozio pijesak, prilikom sudara je potonuo, a prouzročena šteta je procijenjena na najmanje 260.500 eura.

Komentiraj