Goran Jakus/PIXSELL

Istraga protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv bivšeg ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Gorana Sirovatke kojega sumnjiči da je uz pomoć još troje okrivljenika zlouporabio položaj i ovlasti.

Među osumnjičenima je, kako se neslužbeno doznaje, i Alenka Buntić Rogić koja je kao vršiteljica dužnosti naslijedila Sirovatku 2013.

Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici nije objavili identitet osumnjičenih navodeći tek da je istraga pokrenuta protiv dvojice hrvatskih državljana i dvije državljanke, godine njihova rođenja te funkcije koje su obnašali.

Tužiteljstvo sumnja da je Sirovatka, “u nakani da omogući pribavljanje nepripadne materijalne dobiti drugookrivljeniku i trećeokrivljenici te drugim osobama”, od sredine travnja 2007. do početka svibnja 2013. “isplatama po osnovi nepostojećeg rada studenata” odobravao da se u centru “plaćaju računi drugog centra izdanih tom centru po osnovi ugovora o djelu redovitih studenata” u iznosu od najmanje 2,88 milijuna kuna “znajući da studenti koji su na tim ugovorima naznačeni kao izvršitelji poslova za centar nisu obavili poslove navedene u ugovorima”.

Nakon što je novac uplaćen na tekuće račune studenata, njih najmanje 39-ero je “novac umanjen za iznos dogovorenog postotka za učinjenu uslugu, po podizanju predavalo trećeokrivljenici koja je novac dijelom predavala drugookrivljeniku, a dijelom zadržavala u osobnu korist te u korist drugih osoba”.

Sirovatku terete i da je od početka 2010. do kraja 2013. mimo postupka javne nabave od tvrtke iz Zagreba kupio vrećice za pakiranje ispitnog materijala ukupne vrijednosti preko 2,6 milijuna kuna bez PDV-a, a od ožujka 2010. do studenog 2013. također protivno Zakonu o javnoj nabavi tvrtki iz Umaga plaćao usluge informatičke pripreme i obrade podataka za centar. Umaška tvrtka pritom je, po tvrdnjama tužiteljstva, naplatila gotovo tri milijuna kuna.

Postupak javne nabave Sirovatka je navodno ignorirao i kada je za centar dogovarao poslove likovnog i grafičkog oblikovanja i pripreme za tisak. Te je poslove po tvrdnjama tužiteljstva dogovorio s više fizičkih osoba i jednim obrtom koje su na taj način zaradile gotovo 2,3 milijuna kuna.

Bivši ravnatelj centra osumnjičen je i da je osam osoba zaposlio bez natječaja, a njegova nasljednica da je nezakonito nabavila sigurnosne vrećice za pakiranje ispitnog materijala, na koje je u veljači 2014. potrošeno gotovo 890 tisuća kuna.

Komentiraj