Europski parlament potražuje 320.000 eura od Jean-Marie Le Pena pod sumnjom da je za račun EU-a zaposlio parlamentarnog asistenta za kojeg ne može pružiti “dokaz o obavljanju posla” i smanjio mu je naknadu koju prima kao parlamentarni zastupnik, doznaje se u srijedu od više izvora.

“Prije stanovitog vremena donesene su mjere protiv Le Pena u okviru istrage o politici zapošljavanja parlamentarnih asistenata FN-a”, francuske stranke krajnje desnice Nacionalne fronte kojoj je nekad bio na čelu, rekao je za AFP glasnogovornik Europskog parlamenta, potvrdivši informaciju Challengesa. “No ne možemo iznositi potankosti”, dodao je.

Zbog sličnog razloga, iznos od 380.000 zatražit će se od Brune Gollnischa, također europskog zastupnika FN-a, dodao je dobroobaviješten izvor, a na red će doći i “drugi eurozastupnici FN-a”.

Pariško državno odvjetništvo je u ožujku 2015. pokrenulo istragu o isplati plaća dvadesetak asistenata zastupnika FN-a pod sumnjom da su bili fiktivno zaposleni u parlamentu u Strasbourgu.

Parlament je prethodno podnio prijavu tijelu EU-a za suzbijanje korupcije OLAF-u.

U dokumentu u koji je AFP dobio uvid, glavni tajnik parlamenta Klaus Welle zatražio je od Le Pena da vrati 320.026,23 eura koji su mu “neopravdano” doznačeni radi isplate naknade Jean-Francoisu Jalkhu koji je od 2009. do 2014. bio njegov parlamentarni asistent.

Usto, Jean-Marie Le Pen “nije dao obrazloženje niti je pružio dokaz o poslu parlamentarnog asistenta koji je obavio Jalkh”.

“Nemoguće je potvrditi regularnost troškova za rad asistenata parlamentarnih zastupnika”, zaključio je Welle.

Kako se doznaje od okružja Le Pena, potonjem je neto plaća europskog zastupnika smanjena sa 6200 na 3100 eura a od početka svibnja mu je u cijelosti ukinuta potpora za opće troškove od 4300 eura.

Le Penov odvjetnik je rekao da je pripremio žalbu “prvostupanjskom sudu EU-a” i u izjavi za AFP izrazio nezadovoljstvo zbog “nezakonite i nepravedne odluke”.

Komentiraj

PREKOFah
Podijeli objavu
Prethodni članakEURO 2016: Italija – Irska 0-1
Sljedeći članakEURO 2016: Italija, Belgija i Republika Irska u osmini finala
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.