ISTRAGA KORUPCIJE: Brazilski Vrhovni sud skinuo Lulu s nove dužnosti

FaH

Najviši sud u Brazilu odlučio je u petak da Luiz Inacio Lula da Silva treba biti skinut s dužnosti kako bi se mogla provesti istraga za korupciju, u trenutku dok je bivši predsjednik okupio desetke tisuća pristaša predsjednice Dilme Rouseff na prosvjedu.

Potez će vjerojatno pojačati tenzije između pravosuđa i ljevičarske vlade. Sudac Vrhovnog suda Gilmar Mendes rekao je da je odluka Rouseff da imenuje Lulu predstojnikom svojeg  ureda donesena kako bi ga zaštitila  od optužbi za pranje novca.

Lulino imenovanje u srijedu, koje je izazvalo prosvjede u nekoliko gradova,  znači da o njemu istragu može provoditi samo Vrhovni sud, a ne i savezni sudovi, čime bi ostao izvan istrage o najvećoj korupcijskoj aferi u zemlji vezanoj uz državnu naftnu tvrtku Petrobras. Istraga je pokrenuta 2014. a iznijela je na vidjelo mehanizam sustavne prijevare u poslovima koje su sklapale ta naftna supertvrtka u državnim rukama i 16 drugih tvrtki, uz proviziju 1 do 3 posto za svaki ugovor od čega se dio isplaćivao zastupnicima koalicije koji su na vlasti.

“Bilo bi uvjerljivo zaključiti da bi imenovanje moglo predstavljati izigravanje Ustava”, naglasio je Mendes u svojoj odluci.  Na njegovu odluku o Lulinu suspendiranju s dužnosti može se žaliti prije plenarne sjednice suda.

Nakon objave snimke koja je pokazala da je predsjednica Dilma Rousseff imenovala u vladu bivšeg predsjednika kako bi ga zaštitila od sudskog progona za korupciju, policija je objavila da je 2500 ljudi prosvjedovalo pred predsjedničkom palačom u prijestolnici Braziliji. Deseci oporbenih zastupnika prekinuli su sjednicu Kongresa pozivajući predsjednicu Rousseff da podnese ostavku.

Na snimci prisluškivanog telefonskog razgovora koju je objavio savezni sudac Sergio Moro zadužen za istragu korupcije Rousseff kaže Luli da će mu poslati dokument o njegovu imenovanju na dužnost u vladi “u slučaju da mu zatreba”.

Donji dom brazilskog parlamenta započeo je u četvrtak postupak opoziva predsjednice Rousseff. Zahtjev oporbe za smjenom Rousseff navodi kako je njezina vlada manipulirala računima 2014. kako bi joj omogućila da pojača trošenje državnih sredstava uoči njezina ponovnog izbora.

Današnji Brazil proživljava političku i gospodarsku krizu, među najtežima u povijesti. U nedjelju je oko 3 milijuna Brazilaca zahtijevalo ostavku predsjednice zbog sumnje u financijske malverzacije.

Na skupu u Sao Paulu okupili su se deseci tisuća pristaša Radničke stranke  koji su pozdravili Lulino obećanje da će njegov povratak u vladu donijeti veći  naglasak na rast posrnule ekonomije i otvaranje radnih mjesta.

Komentiraj