Francuska je pokrenula nacionalnu istragu o tome zašto su se bebe (foto ilustracija) u nekim dijelovima zemlje rodile bez ruku ili nogu nakon što je nekoliko novih slučajeva prijavljeno ovaj tjedan, objavio je ministarstvo zdravstva u srijedu.

Agencija za javno zdravstvo Sante Publique France rekla je da je identificirala 11 dodatnih slučajeva beba rođenih bez udova između 2000. i 2014. u ruralnom departmanu Ain na istoku Francuske, blizu granice sa Švicarskom, gdje je već prijavljeno sedam slučajeva između 2009. i 2014.

Također ima slučajeva deformiteta u djece u dvama departmanima na zapadu Francuske: četiri slučaja na području Morbihan između 2011. i 2013. i tri u susjednom Loire-Atlantique 2007. i 2008.

Ain i Loire Atlantique su udaljeni nekoliko stotina kilometara.

Izvješća su izazvala uznemirenost u francuskoj javnosti da se možda radi o nekoj vrsti otrova u hrani, vodi ili zraku.

“Hoću znati, mislim da hoće znati cijela Francuska”, rekla je ministrica zdravstva Agnes Buzyn za BFM TV.

“Mogao bi biti faktor iz okoliša. Možda je uzrok u tome što su te žene jele, pile ili udisale”, kazala je.

Početna istraga početkom listopada pokazala je da učestalost novorođene djece s deformitetima na zapadu Francuske nije veća nego u ostalim dijelovima zemlje, no sada je otvorena šira istraga. “Istražitelji će morati otkriti što te obitelji imaju zajedničko”, kazala je.

“Vrlo je komplicirano, moramo istražiti povijest obitelji u slučajevima koji ponekad datiraju unazad deset godina ili više”, rekla je.

Očekuje se da će prvi zaključci biti objavljeni 31. siječnja, a potpuna izvješća do lipnja 2019.

Komentiraj