ISTRA: Kozlevac: “Popuštanje mjera predviđeno u tri faze kako bi pratili stanje na terenu”

Autor:

15.04.2020.., Pula - 
Konferencija za medije Stozera civilne zastite Istarske zupanije na temu koronavirusa (COVID-19).
Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Srecko Niketic/PIXSELL

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac predlaže tri kruga popuštanja mjera. Između svakog kruga predviđeno je da se  sedam dana pratiti stanje na terenu.

Podsjetimo da je Istra bila prva u Hrvatskoj koja je uvela sigurnosne mjera, a Kozlevac napominje da i sada treba biti na oprezu i stalno napominjati da okupljanja i dalje nema.

“Neograničeno kretanje Istrom ne znači da su suspendirane mjere zabrane okupljanja, socijalne distance, pojačane higijene… Moramo i dalje biti savjesni i odgovorni. Epidemiolozi će dati procjenu koje bi se mjere dalje mogle popuštati, od otvaranja dućana i aktiviranja uslužnih djelatnosti pa do ugostiteljstva. Ne želim ništa prejudicirati, ali za dio toga smo spremni”, rekao je Kozlevac za Novi list.

Obzirom da je situacija u Istri prilično zadovoljavajuća Kozlevac je komentirao mogućnost djelomične normalizacije života

Predlažu tri faze popuštanja:

“Država je rekla 4. svibanj! Mi ćemo ovaj tjedan na Stožeru donijeti odluku o oslobađanju mjera koje se najvjerojatnije odnose na sve dućane i trgovine te obrte. To ćemo komunicirati i s Nacionalnom stožerom. Intenzivno ćemo pratiti učinak mjera, odnosno disciplinu u provedbi i utjecaj na pojavu virusa. Nakon sedam dana donijet ćemo drugi krug mjera koji će obuhvatiti sve djelatnosti usluge koje nisu u prvom krugu. Opet ćemo pratiti situaciju sedam dana i ako sve bude u redu donijet ćemo, u trećem krugu, mjeru o otvaranju restorana i ugostiteljskih objekata. Uvjet svih tih otvaranja je poštivanje mjera zaštite koje će biti naložene kako pravnim osobama tako i korisnicima”.

Otvaranje kafića i restorana

“To bi trebala biti treća faza. Po tom pitanju pristup mora biti jedinstven i isto mora vrijediti, iste mjere i isti kriteriji, za cijelu državu. U takvim objektima trebat će poštivati razmak između ljudi i stolova. Obzirom da će se zbog tih ograničenja bitno smanjiti kapacitet objekata i terasa, ljudi će se malo podružiti, popiti kavu i, vjerojatno, prije nego bi to nekada učinili, otići dalje jer će već neki drugi čekati za taj stol. Životne će nam se navike, rituali i stilovi jako mijenjati”, zaključio je Kozlevac

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.