Čečenski zapovjednik dragovoljačke bojne koja se na istoku Ukrajine bori s proruskim separatistima je ranjen, a njegova je supruga ubijena u ponedjeljak u napadu na njihov automobil blizu Kijeva.

Na automobil u kojemu su bili Adam Osmajev i njegova supruga Amina Okujeva otvorena je vatra iz zasjede dok je išao preko željezničkog prijelaza, objavio je na Facebooku Anton Geračenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

“Adam Osmajev je ranjen, ali će preživjeti. Upravo sam razgovarao s njim telefonom”, rekao je Geračenko.

Smrt Amine Okujeve potvrdila je agencija Intefax Ukrajina preko glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova Jaroslava Trakala.

Par je još u lipnju pokušao ubiti muškarac koji se predstavio kao novinar francuskog dnevnika Le Mondea. Osmajev je tada ranjen u predjelu prsa.

Adam Osmajev je više godina proveo u zatvoru u Ukrajini pošto je 2012. optužen da je htio ubiti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osmajev je uhićen u Odesi, na jugu Ukrajine i priznao je krivnju, ali ju je poslije porekao tvrdeći da je bio mučen. Gotovo tri godine je proveo u zatvoru, ali je osuđen tek za ilegalno posjedovanje eksploziva i nikad nije izručen Rusiji.

Nedugo nakon izbijanja proeuropske pobune na Majdanu u Kijevu 2014. je pušten, nakon čega se pridružio dragovoljačkoj bojni koja se na istoku zemlje bori s proruskim separatističkim pobunjenicima.

Komentiraj