Istražitelji na slučaju pada zrakoplova Malaysia Airlinesa MH17 pronašli su u ponedjlejak na mjestu nesreće u istočnoj Ukrajini stražnji dio ruske rakete zemlja-zrak BUK, prenosi NL Times.

Dio rakete ‘Venturi’ inače je smješten na dnu BUK-a, a pomoću njega se ispuštaju plinovi koji pokreću raketu. Otkriće je objavio online magazin koji se bavi istragom o padu zrakoplova. Navode i kako su komadići metala pronađeni u tijelima nekih žrtava pokazali tragove cirkonija, koji se koristi samo na staklima kokpita. Istražitelje je to otkriće navelo kako su metalni dijelovi došli izvana, preko stakla kokpita.

Magazin otkriva i kako je međunarodna istraga uapela iz nekoliko razloga. Ekipa čeka informacije iz Rusije o sistemu BUK raketa, a u nekim slučajevima istražitelji su se susreli s preprekama u obliku separatista u Luhansku koji im nisu dopustili prilaz području kako bi proveli istragu.

Podsjetimo, zrakoplov Malaysia Airlinesa srušio se 17. srpnja 2014. godine u istočnoj Ukrajini. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Komentiraj